Riot moet 10 miljoen dollar uitbetalen aan vrouwelijke werknemers na rechtszaak

Riot moet 10 miljoen dollar uitbetalen aan vrouwelijke werknemers na rechtszaak

Riot Games, de ontwikkelaar achter onder andere League of Legends, betaalt in totaal 10 miljoen dollar uit aan vrouwelijke werknemers van het bedrijf in de afgelopen vijf jaar.

Meerdere werknemers van de studio hebben last gehad van discriminatie op basis van hun geslacht. Kotaku heeft in 2018 een onderzoek uitgevoerd naar ‘de cultuur van seksisme’ bij Riot en in november 2018 is er een rechtszaak aangespannen op basis van deze seksistische cultuur bij de gameontwikkelaar. De rechtszaak spreekt van discriminatie op basis van hun geslacht met betrekking tot loon en promotie, seksuele intimidatie en vergelding tegen vrouwen die bij het bedrijf werken.

Er waren meerdere rechtszaken aangespannen tegen Riot met betrekking tot discriminatie. In mei kwam het nieuws naar buiten nadat 150 werknemers besloten om het gebouw uit te lopen. Dit protest kwam naar aanleiding van het feit dat Riot twee rechtszaken probeerde te stoppen omdat twee van de vijf vrouwen die hieraan meededen een clausule in hun contract hebben staan wat hen weerhoudt van het nemen van juridische acties tegen het bedrijf.

Ook heeft het California Department of Fair Employement Riot aangeklaagd in juni 2019 omdat zij het onderzoek naar genderdiscriminatie zouden verhinderen. Volgens de DFEH weigert Riot om bepaalde benodigde informatie te delen, zoals bepaalde informatie over de salarissen. Riot heeft destijds tegen Kotaku gezegd dat ze actief bezig waren met het voeren van gesprekken met de DFEH. Verder melden zij aan Kotaku dat er al 2500 pagina's aan informatie geleverd was.

League of Legends

Riot heeft kort geleden een bericht gedeeld via de website dat een schikking is bereikt. In een kopie van deze schikking, die Kotaku heeft bemachtigd, wordt gemeld dat een bedrag van 10 miljoen dollar wordt verdeeld over de vrouwen die bij het bedrijf hebben gewerkt in de afgelopen vijf jaar. De hoeveelheid wordt bepaald door een aantal factoren: “hun ambtstermijn en status,” aldus het document van de schikking.

De gameontwikkelaar heeft in het afgelopen jaar vele stappen gezet om de seksistische cultuur tegen te gaan, zoals het wijzigen van het selectieproces voor nieuwe werknemers en het systeem voor promoties. Al eerder kwamen werknemers van Riot naar voren om te zeggen dat Riot echte progressie aan het maken is. “Heeft Riot alles gedaan wat ik graag zou willen dat ze doen? Nee. Heeft Riot veel geïnvesteerd en hebben ze toegezegd beter te willen worden? Ja, dat geloof ik wel,” aldus een werknemer bij Riot.

In een verklaring die vandaag is uitgebracht door Riot zegt het bedrijf het volgende: “Wij hebben een toezegging gedaan aan werknemers dat we bereid zouden zijn de nodige stappen te nemen om vertrouwen op te bouwen en aan te tonen dat we serieus zijn over het feit dat Riot zich ontwikkelt tot een uitstekende werkplek voor alle Rioters.”

Onderaan het bericht is ook een verklaring te lezen van de advocaat die de vrouwen verdedigd heeft in de rechtszaak, “Dit is een zeer sterke schikkingsovereenkomst die de leden van deze groep zinvolle en eerlijke waarde biedt voor hun ervaringen bij Riot Games,” aldus Ryan Saba. Deze schikking staat overigens nog niet volledig vast. Het is een overeenkomst onder voorbehoud en is onderworpen aan het toezicht en de goedkeuring van de betrokken rechtsinstantie.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Vraag me dan werkelijk af waar die 10 miljoen op gebaseerd is, want genoeg mannelijke werknemers die ook promoties etc niet gekregen hebben.

0
test

@SuperDre En waar baseer je op dat er 'genoeg' andere werknemers ook die promotie niet hebben gehad? En hoeveel is genoeg? Hoe ligt die verhouding?

0
test

De hoeveelheid wordt bepaald door een aantal factoren: “hun ambtstermijn, lengte en status,” aldus het document van de schikking. verdeel het over alle vrouwen gelijk zou ik zeggen. functie heeft er niks mee te maken

0

Aanbevolen voor jou