Reddit ontploft over plannen afschaffing netneutraliteit | Gamer.nl

Reddit ontploft over plannen afschaffing netneutraliteit | Gamer.nl

Op Reddit zijn grote zorgen ontstaan rondom netneutraliteit in de Verenigde Staten. De FCC wil af van regels voor netneutraliteit uit 2015.

In 2015 zijn onder president Barack Obama regels doorgevoerd om netneutraliteit te ondersteunen. Deze regels verbieden internet providers om naar keuze websites te blokkeren of keuzes te maken in welke websites worden ondersteund door goede bandbreedte of niet.

De filosofie achter deze regels van Obama is dat internet connectie en toegankelijkheid even e entieel zijn als elektriciteit en telefoondienst en dat iedereen dus moet kunnen genieten van dezelfde kwaliteit van internet. Zo hoeven op dit moment gamers geen extra geld te betalen aan internet providers om gebruik te kunnen maken van services als Xbox Live Gold of Netflix (naast de abonnementskosten).

Nu wil de Amerikaanse FCC (Federal Communication Commi ion) deze regels afschaffen. The New York Times heeft de verklaring van voorzitter van FCC Ajit Pai gedocumenteerd:

"Onder mijn voorstel zal de federale overheid stoppen met de micromanagement van het internet. In plaats daarvan zal de FCC ervoor zorgen dat internet providers transparant moeten zijn over wat zij aanbieden, zodat klanten kunnen betalen voor een internet service die voor hun geschikt is."

Dit betekent niet alleen dat consumenten (lees: mensen die het internet gebruiken in de Verenigde Staten) meer moeten betalen om toegang te krijgen tot wat internet providers bestempelen als Premium-websites, maar ook dat providers macht hebben over welke website wordt ondersteund door welke kwaliteit bandbreedte en dat zij websites kunnen afdwingen veel geld te betalen om ondersteund te worden door goede bandbreedte. Zo komt meer macht en geld te liggen bij grote bedrijven, zoals Comcast en Verizon, terwijl consumenten en kleinere ondernemers meer geld moeten betalen.

Op Reddit zijn mensen verontrust over deze plannen van de FCC, die het einde zouden kunnen betekenen van het internet zoals wij dit nu kennen. In de toekomst zou het kunnen dat gamers meer geld moeten neerleggen om (goed) gebruik te kunnen maken van diensten als Xbox Live en PlayStation Network. Daarom lopen nu verschillende acties waar iedereen aan deel kan nemen om de FCC tegen te gaan deze regelgeving door te voeren. Deze acties zijn als urgent gemarkeerd.

In Nederland is in 2012 een wet ingevoerd die ervoor zorgt dat aanbieders van internet geen diensten of toepa ingen op het internet mogen belemmeren of vertragen of hier tarieven op kunnen plaatsen als het gaat over toepa ingen bij hetzelfde datagebruik. Er zijn wel enkele uitzonderingen, zoals NS die diensten met veel dataverkeer, zoals YouTube en Spotify, blokkeren wanneer gebruik wordt gemaakt van de Wifi in de trein-service.

Net Neutrality
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou