Dat meldt Eurogamer. Er zijn meerdere groepsgedingen tegen Nintendo ingediend vanwege defecte Switch-controllers. Een rechter uit Californië heeft besloten om een zo'n rechtszaak af te wijzen omdat de consumenten in kwestie hebben ingestemd met Nintendo's licentieovereenkomst - de zogeheten End User License Agreement (EULA). Daarin is te lezen dat men geen rechtszaak tegen het bedrijf kan aanspannen.
De mensen die de aanklacht indienden, claimden dat minderjarige consumenten geen akkoord kunnen geven op een dergelijke overeenkomst. De rechter meende echter dat wanneer eigenaren van de Switch minderjarig zijn, diens ouders feitelijk de echte eigenaar zijn, en de EULA alsnog standhoudt.
Sinds de Switch beschikbaar is, kampen sommige bijbehorende Joy-Con-controllers met zogenaamde 'drift' op diens analoge sticks, waardoor personages bijvoorbeeld automatisch gaan lopen. Nintendo repareert defecte Joy-Cons in de meeste gevallen kosteloos. Er zijn sindsdien echter diverse rechtszaken ingediend. Nintendo verontschuldigde zich in 2020 al voor de situatie. In 2021 heeft het Bureau Européen des Unions de Consommateurs (BEUC) een Europawijde klacht rondom de defecte controllers uitgezet.
Reacties op: Rechtszaak tegen Nintendo vanwege Joy-Cons afgewezen door rechter
Ramirez-1
Amerikanen. Ze klagen elkaar al aan omdat de koffie te heet is.
ToMaX99
In Europa lijkt me zo'n rechtzaak meer kans hebben. Hier wordt je op een aantal basis punten beschermt, maak niet uit of jij je ziel hebt verkocht volgens de kleine lettertjes.
En die koffie was zo heet dat het door de beker smolt en mensen brandblaren gaf…
Ramirez-1
In Europa werd Nintendo erop gewezen het product aan te passen of gratis te repareren. Zowel Sony als Nintendo kozen voor het laatste gezien ze weinig keus hebben qua componenten.
Het probleem zit in de techniek van de sticks. Sony/Microsoft/Nintendo maken deze niet zelf.
The_Stifmeister
gamerlezer
Quintex
mhnl1979
fonsrutte
Daarom was er in de EU ook een gedoe met Apple over de garantie en de verkoop van extra garantie na 1 jaar, aangezien in de EU 2 jaar standaard is en Apple dus onterecht die extra garantie verkocht na het eerste jaar.
Stond in het contract van Apple dat de garantie maar 1 jaar was, maar die vlieger ging dus niet op in de EU.
gamerlezer
The_Stifmeister
Zolang het binnen de geldende wet opereert is een UELA wel iets waard. Je kan het zien als de huisregels van bijvoorbeeld een supermarkt. Daar staan ook regels in die misschien niet specifiek zo in de wet staan maar die wel rechtsgeldig zijn mocht er discussie ontstaan.
fonsrutte
Maar als een supermarkt in hun huisregels opnemen dat je willekeurige mensen op hun muil mag slaan krijgen ze problemen. Daar kwam Glennis op een pijnlijke manier achter
The_Stifmeister
LOL. Prachtig voorbeeld!
fonsrutte
Aerofox81
Als je een product koopt wat kapot gaat, en de verkoper/fabrikant lost het op valt er toch niks aan te klagen? En als het herhaaldelijk kapot gaat, moeten ze het crediteren.
Zo werkt het hier in Nederland in ieder geval.
SuperDre
Aerofox81
Ramirez-1
Nintendo heeft na een eerdere zaak juist aangeven dat drift in de sticks bij zowel de joycons als pro controllers gratis buiten de garantie om gemaakt worden. Ook al is je joycon 6 jaar oud, drift is instant fix.
Overigens is drift niks nieuws. Alle consoles/controllers hebben er last van. Zo heb ik ook drift gehad in mijn ps4 en 5 controllers. Werd gewoon netjes afgehandeld. Alle 3 console boeren fixen het buiten garantie om. Dus deze rechtszaak is terecht afgeblazen.
SuperDre
DarkraverX
Nu vind ik in dit geval een rechtszaak overbodig omdat men de joy cons repareert zelfs na garantie termijn, echter hoop ik wel dat de nieuwe joy cons die nu van de band komen dit probleem niet meer hebben.