Dr. Phil, de Amerikaanse therapeut die menig maal op televisie te bewonderen valt, heeft een man in zijn show gehad die vertelde over racisme op Xbox Live. In de meest recente show van hem in de VS was een bezorgde Xbox-eigenaar en tevens vader van drie kinderen te zien. De vader, Terry, werd bedreigd en aap genoemd op de online service van de Xbox 360.

"Ik vind het zelf ook geweldig om games te spelen. Het is zo leuk als eten. Ik ben een trouwe klant van de Xbox 360 en Xbox Live. Maar de racistische opmerkingen komen steeds vaker voor. Je wordt uitgescholden en gepest. Mensen noemen mij aap of vragen of mijn handen vettig zijn van alle kip die ik eet."

Door deze ontwikkelingen heeft Terry zijn kinderen moeten verbieden gebruik te maken van de service. "Mijn 10-jarige dochter en 5-jarige en 13 jarige zonen vragen waarom ze niet online mogen spelen. Als ik nee zeg, vragen ze of dat komt omdat ze anders uitgescholden worden. Ik vind het triest dat een 5-jarige al over dergelijke dingen moet weten."

"Ik belde naar Microsoft om te klagen. Ik gaf ze alle benodigde informatie. Ze zeiden dat ze pas wat mogen doen wanneer minstens tien mensen hebben geklaagd over een gebruiker." Terry was duidelijk kwaad, waarschijnlijk door de machteloosheid die hij voelde. "Het voelt alsof iemand bij mij thuis komt, het huis leegrooft en ik vervolgens de politie bel. Vervolgens zeggen ze dat die persoon eerst tien keer bij mij thuis moet komen voordat ze wat doen. Het is walgelijk. Meneer Gates moet die regel veranderen en wel nu."

Terry's vrouw, Nydia, kan het probleem beamen. "Ze noemen mij kinderen apen, zeggen dat ze hen op gaan hangen, gaan vermoorden, mij gaan vermoorden. Het is compleet gestoord. Niemand doet er wat aan. Ik snap niet waarom de FBI hier niet achter aan zit." Door de show heeft Terry een Microsoft-onderzoeker toegewezen gekregen die de zaak tot op de bodem gaat uitzoeken.

Nydia vraagt zich af waarom er niet genoeg aan dit probleem wordt gedaan. Mijn theorie is dat videogames nog in haar kinderschoenen staan en dat er daardoor nog veel onduidelijkheid is over het vaststellen van wetten in deze sector. Racisme is in elke context fout en moet verboden worden, maar blijkbaar heeft Microsoft moeite met een goede manier vinden om dit tegen te gaan. We hopen dat deze uitzending van Dr. Phil er voor zorgt dat dit probleem meer aandacht krijgt en wordt opgelost, zonder dat games in een al te kwaad daglicht komen te staan.