Raad van State: ‘Kansspelautoriteit had EA geen dwangsom mogen opleggen voor lootboxes Fifa’

Raad van State: ‘Kansspelautoriteit had EA geen dwangsom mogen opleggen voor lootboxes Fifa’

In hoger beroep oordeelt de Raad van State dat Fifa geen kansspel is. De kansspelautoriteit had EA in 2019 dus onterecht een dwangsom opgelegd.

De Kansspelautoriteit (Ksa) ziet de lootboxes in de Fifa-games als een kansspel, maar de Raad van State (RvS) beargumenteert dat die lootboxes een klein onderdeel van een groter spel zijn. De Afdeling bestuursrechtspraak van de RvS, de hoogste bestuursrechter, oordeelt daarom dat de dwangsom die EA in 2019 kreeg opgelegd door de Kansspelautoriteit onterecht is.

Lootboxes
In 2020 kreeg de Kansspelautoriteit nog bijval van de rechtbank in Den Haag, die de beslissing van de Ksa goedkeurde. De Ksa stelde dat de lootboxes, in de vorm van spelerspakketten in de Ultimate Team-modus van de voetbalspellen, een willekeurige inhoud én een economische waarde hebben.

Dat maakt die packs een online kansspel volgens de Ksa, waar EA dus een vergunning voor nodig zou hebben. Daarbovenop zouden minderjarigen niets meer met de packs te maken mogen hebben, zoals altijd het geval is bij online kansspelen. EA was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep.

Hoger beroep
In dat hoger beroep beargumenteerde EA dat “de packs een onderdeel [vormen] van een breder behendigheidsspel, de Fifa FUT-modus, en geen apart spel [zijn]. De packs voegen, als onderdeel van een breder spel, een kanselement toe, maar zijn geen apart spel. Verreweg de meeste packs kunnen alleen verworven worden door gameplay, oftewel door het spel te spelen. [..] Voorts is de inhoud van de packs niet als prijs of premie te kwalificeren. De inhoud van de packs kan niet legaal in geld worden omgezet en is afgesloten van de economie.”

Het hoger beroep is volgens RvS gegrond en daarom moet de uitspraak van de rechtbank in Den Haag vernietigd worden. EA hoeft dus geen dwangsom meer te betalen. Tevens moet de Ksa de proceskosten vergoeden.

Reacties Ksa en EA
“De Ksa gaat bezien wat de consequenties van deze uitspraak zijn voor haar aanpak van loot boxes”, zo meldt de Kansspelautoriteit op haar website. Het kan dus zijn dat deze uitspraak gevolgen gaat hebben voor andere gamemakers die lootboxes in hun spellen opnemen.

De officiële reactie van EA luidt als volgt: "Het besluit van vandaag bevestigt onze overtuiging dat geen enkel aspect van Fifa of Fifa Ultimate Team volgens de Nederlandse wet als gokken kan worden beschouwd. Bij Electronic Arts staan keuze, plezier, eerlijkheid en waarde voorop bij het maken van games. Onze prioriteit is ervoor te zorgen dat onze spelers in Nederland en over de hele wereld een positieve speelervaring hebben."

EA Sports FC24

EA Sports FC24 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Compleet belachelijk vonnis.

0
test

@bigds9fan mwa, daar ben ik het niet mee eens. In principe zijn magickaarten packs dan ook kansspel, want ook daar weet je niet van tevoren wat er precies in zit.

0
test

@SuperDre Ok maar die hebben nog waarde. Die f(l)ut zooi dat is zodra de volgende game uitkomt niks meer waard.

0
test

Gelukkig kun je in dit land als het om gokken gaat altijd rekenen op de overheid!

0

Aanbevolen voor jou