De uitspraak van de rechtbank kan er voor zorgen dat PlayStation 3-systemen in Europa slecht of niet beschikbaar zullen zijn. Het is niet bekend of de PlayStation 3 na de tien dagen weer over Europa verspreid mag worden. Wel mogen consoles die al bij winkelketens op voorraad liggen nog gewoon verkocht worden en er wordt aangenomen dat er nog voor een paar weken aan consoles beschikbaar zijn in het continent.

Volgens The Guardian zijn tienduizenden exemplaren van de PlayStation 3 vorige week al vastgehouden in Nederland voordat ze over Europa naar diverse winkelketens verspreid konden worden. Sony importeert ongeveer 100.000 consoles per week en probeert op dit moment het verbod ongedaan te krijgen. Het Japanse bedrijf heeft het recht om in beroep te gaan bij de Europese patentenorganisatie. Het Koreaanse bedrijf LG kan echter ook bij diezelfde organisatie aankloppen om de tien dagen te verlengen.

Patenten

LG claimt dat de PlayStation 3 een aantal patenten van het bedrijf overschrijdt op het gebied van het afspelen van Blu-ray discs. LG vroeg eerder deze maand een onderzoek omtrent de technologie binnen de console aan bij de United States International Trade Commission (ITC). Als Sony schuldig wordt bevonden, zou het bedrijf mogelijk een compensatie voor elke verkochte PlayStation 3 aan LG moeten betalen, wat kan resulteren in honderden miljoenen euros. De twee bedrijven hebben zeven verschillende onenigheden over diverse patenten. Zo wil Sony LG smartphones verbieden in de Verenigde Staten.

Nederland

Rotterdam en Schiphol zijn de belangrijkste plekken van waaruit PlayStation 3-systemen binnenkomen en over de rest van Europa verspreid worden. De consoles staan nu in Nederlandse pakhuizen tot het duidelijk wordt hoe het verbod zich zal ontwikkelen.