"Ik zou niet graag de manager zijn die de beslissing moet maken om een nieuwe draagbare gamemachine te lanceren in deze post-smartphone-wereld", aldus Carmack. "Ik denk dat ze een bij uitstek geschikte hardwareconfiguratie daarvoor hebben gekozen. Ze laten je ervoor programmeren alsof het een spelcomputer is, dus het lijkt twee keer zo krachtig als een smartphone met exact dezelfde chips."

"Maar zodra ze daadwerkelijk verscheept worden, zijn er misschien smartphones of tablets met twee keer zoveel kracht als de Vita. En een jaar of twee daarna, ziet het er allemaal een stuk minder uit." Desalniettemin denkt Carmack dat de PS Vita nog wel een kans op succes heeft. Daarvoor moet Sony volgens de bekende ontwikkelaar ervoor zorgen dat gamemakers makkelijk kunnen wisselen tussen het maken van games voor Vita en PlayStation 3. "Mensen maken geen iOS-game met een budget van 50 miljoen dollar. Ze maken games die snel en leuk zijn."

Strategie

Als Sony het voor elkaar weet te krijgen om spelcomputergames op de Vita te krijgen, heeft het een uniek game-aanbod ten opzichte van de smartphones en tablets, meent Carmack. Het lijkt erop dat dit ook de strategie is die Sony zelf hanteert. Zo heeft het bedrijf aangekondigd dat bekende PlayStation-series als Uncharted, WipEout en Killzone ook naar Vita komen. Bovendien is het ontwikkelen van Vita-games een zeer vergelijkbaar proces als het ontwikkelen van PlayStation 3-games.