Processor-bugs treffen wereldwijd bijna alle computers | Gamer.nl

Processor-bugs treffen wereldwijd bijna alle computers | Gamer.nl

Er zijn twee grote bugs aangetroffen in processors die in bijna elke computer zitten.

Eén van de bugs, genaamd Meltdown, is al sinds november bekend. Deze bug treft Intel-proce ors en kan ervoor zorgen dat gevoelige informatie, zoals wachtwoorden, kan worden gelekt, doordat hackers door de bug toegang krijgen tot het kernelgeheugen.

Gisteren is een oplo ing gevonden voor dit probleem in de vorm van een update. Volgens Daniel Fru , onderzoeker aan Graz University of Technology, zorgt de update er echter voor dat de computer slechtere prestaties levert, waardoor deze trager wordt. Volgens de expert zal de gemiddelde gebruiker hier niet veel last van ondervinden.

Spectre

Een andere grote bug treft niet alleen Intel-proce ors, maar ook sommige proce ors van AMD en ARM. De beveiligingsfout, genaamd Spectre, kan er ook voor zorgen dat hackers toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Spectre heeft echter, in tegenstelling tot Meltdown, niet alleen invloed op pc's, maar ook smartphones en andere smart-apparaten. Het Spectre-lek zou moeilijker te misbruiken zijn door hackers, maar ook moeilijker om te verhelpen. Hierdoor denken experts dat vooral deze bug de komende tijd nog voor beveiligingsproblemen zal zorgen.

Onderzoekers van de Oostenrijkse Universiteit in Graz hebben de kwetsbaarheid niet alleen gevonden in chips uit 2011, maar ook in proce ors die uit 1995 komen. Welk besturing ysteem wordt gebruikt is niet relevant voor het risico; gebruikers van onder andere Windows 10, Windows XP, iOS en Android lopen allemaal evenveel risico.

Intel is begonnen met het uitbrengen van firmware- en software-updates om de Meltdown-bug tegen te gaan. Ook zijn aanbieders van clouddiensten en grote techbedrijven, zoals Amazon, Google en Microsoft, op zoek naar een oplo ing voor de lekken. Of en op welke manier de lekken zijn misbruikt is niet duidelijk.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou