Pokémon White-bezitters kunnen afreizen naar het White Forest, terwijl Pokémon Black-eigenaars naar de Black City kunnen gaan. Deze aparten gebieden vormen, samen met het onderscheid in wat voor Pokémon je kunt vangen, de belangrijkste verschillen tussen de twee versies van het spel.

Drie tegen drie

Een spelelement dat voor het eerst in deze twee versies geïntroduceerd wordt, is de mogelijkheid om drie-tegen-drie een gevecht aan te gaan met Pokémon-trainers. In deze gevechten is het van belang als speler stil te staan bij de positie van de drie Pokémon. Er zal namelijk verschil zitten in de manier waarop Pokémon schade oplopen, afhankelijk van welke positie ze innemen. Spelers zullen dus na moeten denken over welke Pokémon het beste vooraan, in het midden of achteraan kunnen staan.

DSi-functies

Hoewel Pokémon Black en White ook gewoon speelbaar zijn op het oorspronkelijke model van de DS en de DSLite, krijgen DSi-bezitters wel een aantal extra communicatieopties, die gebruik maken van de microfoon- en camerafunctionaliteiten van de DSi. Eén van die opties is het voeren van een videogesprek met maximaal vier personen lokaal en een maximum van twee online. Pokémon Black en White staan gepland voor de lente van 2011.