Het gebeurt met de regelmaat van de klok dat een computergame om wat voor reden dan ook in opspraak raakt. Momenteel zijn vooral de Grand Theft Auto games het doelwit. Grand Theft Auto is echter bij lange na niet het eerste spel dat in opspraak raakt. Het begon al in 1976 met Death Race, een spel waarin je met je 8 pixelige autootje een aantal 6 pixelige poppetjes onder moest rijden.

Andere spellen die door de jaren heen vanwege extreem geweld in opspraak raakten waren Mortal Kombat, Carmageddon en Postal. Als er naast geweld iets anders is waarmee je de Amerikanen tegen het hoofd kan stoten, dan is het wel sex in games. Wellicht herinner je je Custer's Revenge, het spel met de leuter van drie dikke pixels, iets wat natuurlijk nooit door de beugel kan.

Met Custer's Revenge hield het echter niet op met sexueel getinte computergames. Leisure Suit Larry had zo zijn scènes die in opspraak kwamen, maar ook de rondingen van Lara Croft en de schaars geklede dames uit Dead or Alive Beach Volleyball wisten veel mensen op de kast te jagen. De aanwezigheid van borsten leidde tot het uit de schappen halen van BMXXX in de Verenigde Staten.

Naast sex en geweld heb je natuurlijk ook nog de bijzondere gevallen, zoals de ramp op 11 september 2001 waardoor zelfs Microsoft Flight Simulator in opspraak kwam. Whiplash en Tomb Raider werden dan weer het doelwit van dierenrechtenorganisaties. GameSpot heeft alles op het gebied van controversie voor je op een rij gezet in een superlang artikel dat hier van start gaat.