[oud, was januari al bekend]Tetris spelen kan stress oplossen na traumatische ervaring | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Een team van wetenschappers van het Department of Psychiatry op de universiteit van Oxford geeft aan dat het spelen van Tetris kan leiden tot het oplo en van post-traumatische stre en andere problemen die voortkomen uit trauma's. De wetenschappers voerden het onderzoek uit met hulp van veertig vrijwilligers. Deze vrijwilligers kregen traumatische beelden te zien van verschillende bronnen, zoals reclames over de gevolgen van beschonken autorijden. Na dertig minuten pauze mochten de helft van de vrijwilligers tien minuten tetris spelen, de andere helft moest niets doen. De groep die Tetris speelde had gedurende de daarop volgende week "aanzienlijk minder flashbacks", meldt The Telegraph.

Tetris stelt 'analystische' eisen

De persoon die het onderzoek leidde denkt dat Tetris helpt in het blokkeren van het opslaan van pijnlijke herinneringen, mits Tetris direct na de traumatiserende gebeurtenis gespeeld wordt. Volgens de onderzoeker komt dit doordat de hersenen, die zowel gevoelsmatige als analytische eigenschappen hebben, een limiet hebben op wat er tegelijkertijd verwerkt kan worden. De analytische eisen die Tetris aan de speler stelt helpt de herinneringen uit de gedachten te zetten. Ongeveer zes uur nadat de traumatiserende gebeurtenis is ervaren, is de herinnering aan deze gebeurtenis permanent. De onderzoekers geven dan ook aan dat men voor het verstrijken van deze zes uur met een spelletje Tetris het trauma uit de gedachten kan zetten.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou