Naast Nintendo, Nokia, Apple, HP en Dell is Sony een eigen onderzoek gestart naar de werkomstandighenden bij Foxconn, naar aanleiding van een twaalftal zelfmoorden onder werknemers in de afgelopen maanden. Foxconn is de grootste elektronicafabrikant ter wereld waar onder andere de PlayStation 3 wordt geproduceerd. In een statement meldt Sony, "Als reactie op recente rapporten, is Sony begonnen met een onderzoek naar de werkomgeving binnen Foxconn".

Foxconn staat bekend om een 'militaire' werkmentaliteit. Zo schijnen werknemers die zich niet gedragen een spreekverbod te krijgen en zouden ze worden opgesloten in de slaapzalen. Afgelopen weken kwam Foxconn meerdere malen negatief in het nieuws nadat zestien medewerkers zelfmoordpogingen deden. Als een medewerker zelfmoord pleegt krijgen zijn nabestaanden tien keer een jaarloon uitgekeerd van het bedrijf, een extra reden voor depressieve medewerkers om er een einde aan te maken.

Maatregelen

Foxconn heeft laten weten al maatregelen te hebben genomen tegen de zelfmoorden, zo zijn er opvangnetten geplaatst tussen de verdiepingen van het gebouw en zijn er psychiaters ingehuurd. Verder kondigde Foxconn vorige week aan de lonen van de werknemers te verhogen met twintig procent. Daar komt per direct nog eens tien procent bij, liet het management deze week weten.