Degenen die het nieuws hebben gevolgd weten ondertussen allemaal dat er gisteren een behoorlijke schietpartij is geweest op de universiteit Virginia Tech waarbij 33 mensen op dramatische wijze om het leven zijn gekomen. Zoals we wel konden verwachten dook moraalridder annex antigames advocaat Jack Thompson op in een nieuwsuitzending van Fox om even aan het daglicht te brengen dat games de aanleiding waren tot dit incident.

Een detail is dat er op het moment van Thompson’s uitspraak nog vrijwel niets bekends was over het gebeurde; puur speculatie en media-aandacht dus. Maar Thompson blijkt niet de enige die er snel bij is om een boos vingertje naar de games industrie te wijzen. De bekende televisiepsycholoog Dr. Phil McGraw verscheen live bij Larry King in de uitzending en kon ook al precies aangeven wat de schietpartij had veroorzaakt.

“Maar waarom?” vroeg King hem. “Oké, je wil iemand vermoorden, je bent gek, je vriendin heeft je als een baksteen laten vallen, waarom ga je onschuldige mensen doden? Dr. McGraw, zijn deze mensen behandelbaar?”

“Nou, elke situatie is anders,” antwoordde Dr. Phil. “De vraag is of we deze mensen opmerken. Het probleem is dat we ze programmeren als een maatschappij. Gezond verstand zegt me dat als deze kinderen videogames spelen en daarin flink aan het moorden slaan, terwijl dat ook nog eens wordt verheerlijkt, dat een flink onderdeel wordt van onze maatschappij. Als je dat gegeven neemt en het mixt met een psychopaat of iemand met een mentale ziekte en er een dosis woede aan toevoegt, dan is het waarschijnlijk dat zoiets gebeurt. We zullen dit soort zaken moeten aanpakken en moeten gaan inzien dat de massamoordenaars van morgen de kinderen van vandaag zijn, geprogrammeerd met een enorme overdosis aan geweld.”

De discussie over gewelddadige videogames is dus weer behoorlijk aan het opwaaien. Wie zal de volgende zijn die (zonder enige aanleiding of bewijs) games de schuld geeft van de schietpartij? En nog belangrijker, wie gaat er voor computergames in de bres springen?