Console-fabrikanten roepen maar al te graag dat PC-gaming op sterven na dood is. Gelukkig voor ons valt dat volgens de Jon Peddie Research Group reuze mee en zit PC-gaming juist in de lift. Toegegeven, het aantal verkochte PC-games neemt af, maar het aantal game-PC's dat verkocht wordt, neemt alleen maar toe.

In een recent onderzoek komt naar voren dat de het aantal game-PC's, in verhouding met het aantal consoles, die de afgelopen jaren verkocht zijn, veel hoger ligt. Namelijk 196 miljoen stuks voor de PC en 74,4 miljoen stuks voor de PlayStation 3, Wii en Xbox 360 over de afgelopen drie jaar. En dan worden de mainstream desktops en high-end laptops niet meegeteld. De conlcusie die de Jon Peddie Research Group dan ook trekt, is dat de afzetmarkt voor PC-games alleen maar groter wordt.

Co-auteur van het onderzoek, Ted Pollak, geeft nog een andere reden voor de doembeelden die rond PC-gaming hangen: "Laat je niet misleiden door verkoopcijfers van PC-games. PC-gamers bijten zich vaak vast in één of twee titels die multiplayer-opties hebben en spelen die games vervolgens voor een jaar of twee. Daarnaast spenderen PC-gamers het grootste gedeelte van hun budget aan hardware en geven de verkoopcijfers geen informatie over de digitaal verspreide games. Verkoopcijfers zijn alles behalve een goede graadmeter voor de gezondheid van PC-gaming."

Desalniettemin onderschrijven de opmerkingen van Ted Pollak wel dat de PC-gamesmarkt steeds minder interessant wordt voor uitgevers. Die willen dat consumenten hun geld uitgeven aan games, niet aan hardware. Hoewel er qua speeluren wellicht niet minder gegamed wordt op PC, verdienen de uitgevers wel steeds minder geld met dit platform. Dit heeft uiteraard gevolgen voor PC-games.