Er is een nieuw onderzoek verschenen met als onderwerp, hoe kan het ook anders, gaming en geweld. Dit onderzoek stelt dat gamers aggressiever zijn dan niet-gamers. Bruce Bartholow heeft het onderzoek uitgevoerd aan het psychologisch instituut van de Universiteit van Missouri-Columbia.

In zijn onderzoek liet hij plaatjes aan mensen zien en bestudeerde de reacties. Hij toonde jonge mannen gewelddadige en niet-gewelddadige plaatjes en vroeg hen hun gevoel een cijfer te geven. Gamers waren nonchalanter dan non-gamers over gewelddadige plaatjes, waarbij Batholow suggereerde dat gamers er imuun voor zijn geworden. "Most of us naturally have a strong aversion to the sight of blood and gore. Surgeons and soldiers may need to overcome these reactions in order to perform their duties. But, for most people, a diminished reaction to the effects of violence is not adaptive. It can reduce inhibitions against aggressive behavior and increase the possibility of inflicting violence on others."

De proefpersonen werden ook uitgenodigd om een simpele game (welke wordt niet genoemd, toch wel belangrijke info!) te spelen tegen een andere persoon in een andere kamer. Winnaars mochten de ander een vervelend en hard geluid laten horen. Gamers lieten hun tegenstanders meer lijden dat niet-gamers door veel gebruik te maken van de toeter.

Het is wel interessant te melden dat veel soortgelijke onderzoeken vaak een tegenovergesteld resultaat opleverden waarin gamers niet als aggressiever werden gezien als non-gamers en dat beiden evenveel naar elkaar toeterden.

Bartholow geeft in zijn onderzoek wel aan dat games die niet gewelddadig zijn geen invloed hebben op gamers, maar spellen zoals first-person shooters weer wel.