Microsoft communiceerde dit onlangs nadat Game Informer eerder het gerucht naar buiten bracht. In een officieel statement zegt Microsoft het volgende: "Onze visie is dat iedere persoon (een game) kan maken, dat iedere Xbox One gebruikt kan worden om mee te ontwikkelen en dat iedere game en ervaring voordelen kan halen uit alle features van Xbox One en Xbox Live."

Hiermee bevestigt Microsoft dat ieder Xbox One-exemplaar kan functioneren als een zogeheten development kit, al zitten hier nog wel extra kosten aan verbonden. Bij de PlayStation 3, Xbox 360, Wii U en PlayStation 4 is echter een speciale versie van de betreffende consoles nodig om voor het platform te ontwikkelen. Deze moet over het algemeen speciaal worden aangevraagd en is een stuk duurder dan de consumentenversie, al stelllen Sony en Nintendo de PS4- en Wii U-kit momenteel gratis beschikbaar aan bepaalde ontwikkelaars.

De aanvullende opties voor onafhankelijke ontwikkelaars zijn overigens nog niet geheel beschikbaar op de lancering van de Xbox One in november van dit jaar. Microsofts Marc Whitten zegt dat het platform in het eerste jaar van de nieuwe console moet worden uitgerold. 

'Iedere spelcomputer is een debugconsole'

Game Informer meldt in het gerucht nog meer details, maar deze zijn nog niet expliciet bevestigd. Zo meldt de website dat elke Xbox One door Microsoft in een debugconsole omgezet kan worden om vroege versies van een game te spelen, bijvoorbeeld wanneer de pers een previewcode ontvangt of wanneer ontwikkelaars een bèta willen houden. Dit lijkt zeer waarschijnlijk, aangezien iedere Xbox One ook een ontwikkelaarskit kan worden en die ook in staat moet zijn om spellen in ontwikkeling te kunnen testen.

Verder zou het certificatieproces voor games op Xbox One versimpeld en versneld worden, zodat ontwikkelaars hun eigen releasedatum en prijs kunnen kiezen en in principe binnen twee weken hun voltooide versie op de console uit kunnen brengen.. Bij Xbox Live Arcade-games is het momenteel nog zo dat Microsoft bijvoorbeeld bepaalt wanneer een spel precies uitgebracht kan worden, omdat er slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar. De precieze details van het nieuwe beleid maakt het bedrijf bekend tijdens de Gamescom-beurs die van 21 tot en met 25 augustus plaatsvindt. 

Lees ook ons dossier over de Xbox One