Het bedrijf schrijft dit toe aan lagere marges op de Xbox 360 door prijsverlagingen en aan een dalende verkoop. Afgelopen kwartaal werden er 1,2 miljoen Xbox'en verscheept ten opzichte van 1,3 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook ging er 27 miljoen dollar verloren door de zwakke positie van de dollar. Wel stegen de inkomsten van Xbox Live-abonnementen.

Alle divisies van Microsoft hebben te maken met een lagere omzet dan vorig jaar. De Entertainment & Devices-tak, waar ook Xbox 360 en PC-games onder vallen, heeft het met een daling van 25 procent echter het zwaarst te verduren.

"Onze industrie wordt nog steeds negatief beïnvloed door de zwakheid van de globale PC- en servermarkt", aldus Chris Liddell, chef financiën bij Microsoft. "Hoewel de economische conditie ons dit jaar uitdagingen bracht, bleven we ons richten op het bevredigen van consumenten en het leveren van oplossingen om onze klanten geld te besparen. Ik ben heel enthousiast over de producten en innovatie in services die [Microsoft] in het komende fiscale jaar brengt", zo meldt Kevin Turner, COO bij Microsoft.

Totale omzet

De totale omzet en operationele winst van Microsoft is het afgelopen kwartaal in vergelijking met vorig jaar gedaald met respectievelijk 17 en 30 procent. Uit de kwartaalcijfers blijkt dat Microsoft in de drie maanden voor juli 2009 een omzet van 13,1 miljard dollar (ongeveer 9,2 miljard euro) en een operationele winst van 3,99 miljard dollar (ongeveer 2,8 miljard euro) had.