Videogames worden nu specifiek genoemd als kanshebber voor vier verschillende Grammy Awards. Het gaat hier om: Beste Muziek Voor Visuele Media, Beste Gecompileerde Soundtrack Voor Visuele Media, Beste Score Soundtrack Voor Visuele Media en het Beste Nummer Geschreven Voor Visuele Media. Voorheen werden de kanshebbers voor deze prijzen omschreven als "film, televisie en andere visuele media", waarbij games onder die laatste omschrijving viel. Nu is de omschrijving "film, televisie, videogames en andere visuele media".

De nieuwe benamingen zijn volgens sommigen een overwinning voor games als medium. Bill Freimuth, vicepresident van Awards bij The Recording Academy, zegt dat dit een eerste stap in de richting van een eigen categorie voor games kan zijn. Volgens hem hebben games nooit eerder deze erkenning gehad, omdat er altijd weinig inzendingen zijn geweest vanuit de game-industrie.

Steve Schnur, executive van muziek bij Electronic Arts voegt hieraan toe dat "de erkenning van games binnen de Grammy Awards niet alleen erg belangrijk is voor games als interactief entertainmentmedium, maar dat het tevens aantoont dat de Academy het belang van het effect van games op de toekomstige groei van hun publiek inziet". Schnur denkt dat de extra aandacht voor games ervoor zorgt dat er "een vloedgolf aan inzendingen vanuit de de game-industrie" zal komen.

Eerste grammy

Afgelopen februari werd er voor het eerst een Grammy uitgedeeld aan een nummer uit een game. Het nummer Baba Yetu, oorspronkelijk gemaakt voor Civilization IV, heeft de Grammy gewonnen in de categorie Beste Instrumentaal Nummer met Zang.