Consumentenbond in Noorwegen dient klacht in tegen EA, Nintendo, Sony en Valve | Gamer.nl

Consumentenbond in Noorwegen dient klacht in tegen EA, Nintendo, Sony en Valve | Gamer.nl

Noorwegen dient een klacht in tegen EA, Nintendo, Sony en Valve met betrekking tot het herroepingsrecht van games.

Deze klacht werd gemaakt door de 'Norwegian Consumer Council' (NCC), een onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met de belangen van consumenten.

NCC doet al sinds december 2017 onderzoek naar de rechten van kopers met betrekking tot het herroepingsrecht. Volgens deze wet heeft een koper veertien dagen bedenktijd nadat een product is aangeschaft. Dit onderzoek werd gestart omdat "de digitale videogame-markt soms wordt gekarakteriseerd door problemen voor de consumenten met producten die niet af zijn en misleidende informatie".

Dit herroepingsrecht kunnen gebruikers wel opgeven, maar hier moeten ze expliciet mee akkoord gaan. Na verschillende bedrijven onderzocht te hebben kwam NCC echter tot de conclusie dat Valve, EA en Sony niet voldoen aan de eisen, wat inhoudt dat het niet duidelijk genoeg is voor gebruikers dat ze dit recht opgeven. In een verklaring liet de director of digital services bij NCC, Lützow-Holm Myrstad, weten dat contracten van deze vier bedrijven "een gebrek aan helderheid hebben" voor mensen die bij hen games kopen.

In het rapport staat dat Steam het herroepingsrecht helemaal niet genoemd in de overeenkomst met consumenten. Origin en de PlayStation Store doen dit overigens wel, maar voldoen niet aan de formele eisen.

Nintendo is om een andere reden in overtreding volgens de NCC. Consumenten kunnen namelijk pre-orders in de eShop niet ongedaan maken voordat een game uit is. Volgens NCC kunnen kopers een aankoop herroepen voor ze het product hebben, zelfs als ze akkoord zijn gegaan met het opgeven van het recht daarop. Nintendo, daarentegen, merkt op dat ze niet in overtreding zijn zodra het spel 'gepreload' wordt en de gebruiker in het bezit is van het (nog onbruikbare) product. Het Noorse blad Pre fire deed een test om te kijken of Nintendo een pre-order wilde annuleren en rapporteerde dat dit geweigerd werd.

Wat de gevolgen van deze klachten zijn, is nog onbekend.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou