Nintendo heeft op de Tokyo Game Show de controller van zijn next-gen console, de Revolution, uit de doeken gedaan. Het apparaatje lijkt sterk op een afstandsbediening, maar is veel meer dan dat. Met twee sensoren die naast je tv geplaatst worden kan de Revolution namelijk bepalen in welke richting je de controller wijst, wat een heel nieuwe manier van interactie met zich mee brengt.

De controller dient normaal gesproken in één hand te worden vastgehouden, maar er is ook en analoge stick voor de andere hand beschikbaar die van pas komt wanneer er in meerdere richtingen bewogen moet worden, zoals in een first-person shooter. De analoge stick voor in de linkerhand is overigens één van de vele expansies die er voor de Revolution controller zullen komen. Hierdoor zijn er enorm veel interactiemogelijkheden.

De sensoren kunnen de positie van de controller en de richting waar deze wijst aflezen. Ook hoever je van de televisie verwijderd bent, is voor deze sensoren waarneembaar. De controller is voorzien van een aantal knoppen, waaronder het klassieke D-pad, een grote A-knop, twee kleine knoppen (a en b), een select en een startknop en een trigger, B genaamd, aan de achterkant.

De controller heeft een ingebouwde trilfunctie en zal volledig draadloos zijn. Het is nog niet bekend via welke techniek de draadloze verbinding tot stand komt en ook over het energiegebruik blijven we vooralsnog in het ongewisse. Enkele voorbeelden die aangeven hoe de controller gebruikt kan worden, lees je bij GameSpot. Bekijk hier een teaser-filmpje van de controller.

Met dank aan Zieltje voor het melden van dit nieuws.