Nintendo loopt op korte termijn naar schatting 1,3 miljard dollar mis deze Kerst door het tekort aan Wii-consoles in de winkels. Dat is de analyse van James Lin van MDB Capital Group, waar men de handelactiviteit in de gaten houdt. Volgens hem kan Nintendo twee keer de 1,8 miljoen Wiis die men per maand ontwikkelt verkopen. "Er zijn net zoveel mensen die een Wii willen maar met lege handen de winkels uit lopen, als mensen die het systeem wel weten te kopen."

Zoals inmiddels al breed uitgemeten is, verkoopt de Wii als koude ijsjes op een warme zomermiddag. De verkoop loopt zo goed dat in landen als Engeland en de VS de console constant uitverkocht is. Wanneer de Wii verkrijgbaar is in een winkel, is het meestal binnen een paar minuten na openingstijd weer uitverkocht. Nintendo blijft hameren op het feit dat het de situatie ook niet ideaal vindt, terwijl analysten en consumenten vermoeden dat het Japanse bedrijf het tekort aan systemen wellicht verwelkomt. Het zou er voor zorgen dat de hype rond de console in leven blijft. Zoals Nintendo's Amerikaanse president, Reggie Fils-Aime, al zei: "Er is geen geheim plan om Wiis in een pakhuis te verstoppen om zo de vraag verder te laten stijgen."

Een analyst voor het marktonderzoekbedrijf Screen Digest begrijpt Nintendo's situatie en neemt het ze niet kwalijk. "Nintendo kon deze mate van vraag om hun console niet hebben zien aankomen. Feit is wel dat het de consoles die winkels achter de hand kunnen houden tot een minimum beperkt en dat is wel hoogstens winstgevend."

Nintendo loopt echter dus wel een smak geld mis waar je u tegen zegt. Het bedrijf zit in de heerlijke situatie waar het een gedeelte betreft van een nog veel groter winstbedrag dat men elke maand weer binnen haalt.