SpotPass maakt het mogelijk dat de 3DS updates en nieuwe content via een WiFi-netwerk downloadt, ook als het apparaat in standby-modus staat. “Als één van de functies van SpotPass overwegen we om de 3DS via het netwerk automatisch te updaten”, vertelde Nintendo-CEO Satoru Iwata aan investeerders.

“Maatregelen tegen piraterij zijn echter niet het enige doel natuurlijk. Wanneer we bijvoorbeeld nu een nieuwe aantrekkelijke functie willen aanbieden, moeten consumenten eerst hun spelsysteem aanzetten en een handmatige procedure doorlopen om de nieuwe update te downloaden en installeren”, vervolgt Iwata. “Als gevolg hiervan zijn niet zoveel mensen bereid om hun apparaat te updaten. Dus we willen het zo doen dat de Nintendo 3DS-hardware automatisch wordt bijgewerkt via het netwerk. Op die manier kunnen zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de nieuwe functies die we aanbieden.”

Niet alleen zullen updates middels het netwerk worden verstrekt, ook nieuwe games kunnen geleverd worden met aanvullende firmware, die geïnstalleerd moet worden om het spel in kwestie te kunnen spelen. Sony’s PSP werkt met een vergelijkbare updatesysteem.

Piraterij

Piraterij wordt gezien als een groot probleem op de Nintendo DS. Het illegaal downloaden van spellen en deze afspelen op een zogenaamde flash-kaart is een veelvoorkomend verschijnsel. Piraterij werd onder andere door uitgever Namco Bandai aangehaald als reden dat de Wii- en DS-markt is ingestort. Uitgever Rockstar Games meende ook dat de teleurstellende verkoop van Grand Theft Auto: Chinatown Wars voor te wijten was aan de vele gamers die spellen downloaden zonder ervoor te betalen. Ook Nintendo onderkent het probleem van piraterij, maar benadrukt wel dat dit niet de enige reden is dat de softwareverkopen van de Nintendo DS teleurstellen.