Met de overstap naar de x86-techniek wordt de PowerPC-ontwikkelomgeving van de Xbox 360 verlaten. Dit ten faveure van de x86-technologie waarin bestaande designelementen van moderne PC's zijn te gebruiken, waardoor de ontwikkelkosten omlaag gaan, zo laat Bloomberg weten.

Volgens verdere geruchten zijn disks van de Xbox 360 niet te gebruiken op de nieuwe Xbox en is de console dus niet backwards compatible. Eerder waren er al geruchten dat de nieuwe Xbox altijd online moet zijn om games te kunnen spelen. 

Ook de PlayStation 4 bevat hardware van AMD. Het apparaat heeft een Radeon grafische processor en maakt gebruik van de x86-64 Jaguar-technologie met 8 cores. Een tweede chipset is verantwoordelijk voor het downloaden en verwerken van games in de achtergrond. 

Latere onthulling

Volgens Bloomberg hebben verschillende mensen laten weten dat Microsoft de aankondiging van het nieuwe apparaat bewust naar achteren heeft geplaatst. De reden hiervoor is dat het weinig druk voelde vanuit Sony's PlayStation 4-aankondiging. Microsoft overweegt om het apparaat op de E3 in juni aan te kondigen, zo laat Bloomberg weten, al dook gisteren echter ook het gerucht op dat er op 21 mei een Xbox-evenement wordt gehouden.