Nieuwe Oculus VR-update maakt piraterij makkelijker | Gamer.nl

Nieuwe Oculus VR-update maakt piraterij makkelijker | Gamer.nl

Een software update voor vr-bril Oculus Rift die piraterij moest tegengaan heeft het tegenovergestelde effect gehad. Dankzij de update is het nu gemakkelijker geworden om Oculus Rift-games af te spelen op de HTC Vive, de headset van de concurrent.

De software update bevatte een nieuw soort DRM, dat ontwikkeld was "om piraterij tegen te gaan en op de lange termijn content en ontwikkelaars te beschermen". De update maakte onder andere de hack genaamd Revive onschadelijk. Deze hack maakte het mogelijk om Oculus Rift-games af te spelen op andere vr-headsets, zoals HTC's Vive.

De ontwikkelaar van de hack, die zichzelf Libre VR noemt, heeft echter kort na de release van de update een manier gevonden om de verbeterde beveiliging te omzeilen. Als gevolg is ook piraterij mogelijk geworden. In een interview met Motherboard legt hij uit: "De originele versie van Revive gebruikte simpelweg functies van de Oculus-software en vertaalde die naar OpenVR calls (een API die compatibel is met Vive en andere headsets). De nieuwe versie van Revive gebruikt dezelfde injectietechniek om de eigendomsrecht-check in zijn geheel te omzeilen. Daardoor kan de game niet meer controleren of de gebruiker het spel daadwerkelijk bezit."

Libre VR schrijft later op Reddit dat hij geen voorstander is van piraterij. "Dit is de eerste keer dat ik succesvol de DRM heb omzeild, ik wilde het echt niet zover laten komen. Ik ondersteun piraterij niet - gebruik deze software niet voor illegale kopietjes". Op Motherboard voegde de hacker toe dat hij een alternatief zal implementeren als hij een manier vindt waarbij de eigendomsrecht-check niet wordt omzeild. Ook maakte hij kenbaar dat hij graag met Oculus aan een oplo ing zou willen werken om Oculus-games op andere headsets speelbaar te maken zonder de beveiliging te omzeilen.

Palmer Luckey, oprichter van Oculus, heeft eerder op Reddit gezegd dat spelers vrij waren om games via mods speelbaar te maken op "welk platform ze maar willen" - zolang ze de games maar blijven kopen op Oculus' eigen online winkel. In een recent interview met GamesIndustry.biz noemde het bedrijf Revive echter een "hack die het bedrijf niet zou tolereren", en zei dat "gebruikers kunnen verwachten dat gehackte games niet eeuwig speelbaar zullen zijn door software updates."

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou