Nieuws
Oculus Rift

Nieuwe Oculus VR-update maakt piraterij makkelijker

Nieuwe DRM heeft tegenovergestelde effect

Geschreven door Alicia Tai op

Een software update voor vr-bril Oculus Rift die piraterij moest tegengaan heeft het tegenovergestelde effect gehad. Dankzij de update is het nu gemakkelijker geworden om Oculus Rift-games af te spelen op de HTC Vive, de headset van de concurrent.

De software update bevatte een nieuw soort DRM, dat ontwikkeld was "om piraterij tegen te gaan en op de lange termijn content en ontwikkelaars te beschermen". De update maakte onder andere de hack genaamd Revive onschadelijk. Deze hack maakte het mogelijk om Oculus Rift-games af te spelen op andere vr-headsets, zoals HTC's Vive.

De ontwikkelaar van de hack, die zichzelf Libre VR noemt, heeft echter kort na de release van de update een manier gevonden om de verbeterde beveiliging te omzeilen. Als gevolg is ook piraterij mogelijk geworden. In een interview met Motherboard legt hij uit: "De originele versie van Revive gebruikte simpelweg functies van de Oculus-software en vertaalde die naar OpenVR calls (een API die compatibel is met Vive en andere headsets). De nieuwe versie van Revive gebruikt dezelfde injectietechniek om de eigendomsrecht-check in zijn geheel te omzeilen. Daardoor kan de game niet meer controleren of de gebruiker het spel daadwerkelijk bezit."

Libre VR schrijft later op Reddit dat hij geen voorstander is van piraterij. "Dit is de eerste keer dat ik succesvol de DRM heb omzeild, ik wilde het echt niet zover laten komen. Ik ondersteun piraterij niet - gebruik deze software niet voor illegale kopietjes". Op Motherboard voegde de hacker toe dat hij een alternatief zal implementeren als hij een manier vindt waarbij de eigendomsrecht-check niet wordt omzeild. Ook maakte hij kenbaar dat hij graag met Oculus aan een oplossing zou willen werken om Oculus-games op andere headsets speelbaar te maken zonder de beveiliging te omzeilen.

Palmer Luckey, oprichter van Oculus, heeft eerder op Reddit gezegd dat spelers vrij waren om games via mods speelbaar te maken op "welk platform ze maar willen" - zolang ze de games maar blijven kopen op Oculus' eigen online winkel. In een recent interview met GamesIndustry.biz noemde het bedrijf Revive echter een "hack die het bedrijf niet zou tolereren", en zei dat "gebruikers kunnen verwachten dat gehackte games niet eeuwig speelbaar zullen zijn door software updates."

Bron: Motherboard

Dit artikel delen:

Lees meer

Win de Overwatch Collector's Edition voor pc De kameraden uit The Technomancer uitgelegd
5

Reacties op: Nieuwe Oculus VR-update maakt piraterij makkelijker

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 23 mei 2016 14:42
  Ha! in your face… book..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Arisu

  • 23 mei 2016 16:32
  VR is nog maar net op de markt, en ze zijn nu al hard aan het falen door het voor de eerlijke gebruikers zo moeilijk mogelijk te maken. Dit soort concurentie gedrag is puur bedoeld om te proberen de andere partijen de markt uit te werken in de hoop als enige over te blijven (een monopolie positie bereiken dus). Dit heeft totaal geen positieve effecten voor de gebruikers zoals lagere prijzen of betere support.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 23 mei 2016 17:23
  En weer een reden om enkel voor de vive en psvr te gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 23 mei 2016 21:24
  @coola Hoezo? Bij de Oculus is je keuze eigenlijk nog groter, omdat je dus ook nog de OculusStore kunt gebruiken.. En het probleem is niet zo zeer Oculus, maar HTC, die kiezen er voor om niet de OculusSDK te ondersteunen terwijl Oculus dat gewoon toestaat, en daarmee dus ook de HTC Vive een gecertificeerde Headset is voor het Oculus PLATFORM..
  Maar HTC doet dit niet omdat hun partner Valve al hun eigen SteamStore heeft, welke net zo gesloten is als de OculusStore, want probeer maar eens een spel dat je via steam gekocht hebt te spelen zonder het steamplatform geinstalleerd, dat gaat je dus alleen lukken als je een gekraakte Steam dll bij de game hebt. Ook steam heeft games die niet op andere platformen/stores beschikbaar zijn.. Maar omdat jij toevallig Steam al hebt geinstalleerd, vindt je dit natuurlijk geen probleem… Maar uiteindelijk doet Valve dus exact hetzelfde..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 23 mei 2016 19:21
  Altijd maar alles dichtimmeren.
  Dit is zoiets als game X wel kunnen afspelen op een LG scherm maar niet op een Samsung. Kappen met die onzin.
  Neem Nvidia vs AMD, je kan iedere game met beide spelen, soms iets minder mooi maar het werkt wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.