Vorige versies van de iPhone hebben alleen een accelerometer, waarmee spellen bestuurd kunnen worden door het apparaat te draaien. De iPhone 4 kan niet alleen nauwkeuriger meten onder welke hoek het apparaat gedraaid wordt, maar registreert ook versnelling en rotatiesnelheid. Door de combinatie van accelerometer, gyroscoop en kompas, kan beweging langs zes assen worden geregistreerd, net als de Sixaxis- en Dualshock-controllers van de PlayStation 3.

De gyroscoop zal naar verwachting vooral veel in games toegepast worden. Games is veruit het populairste type applicatie voor iPhone en is daarom een belangrijk speerpunt voor iPhone-maker Apple. Gamemakers zullen ook gebruik kunnen maken van een snellere processor en een flink hogere schermresolutie van 960 bij 640 pixels. Het scherm heeft bovendien een veel hogere pixeldichtheid dan dat van de 3GS, waardoor beelden er aanzienlijk strakker uitzien. De iPhone 4 komt op 24 juni uit in de Verenigde Staten. T-Mobile gaat het apparaat in juli in Nederland aanbieden.

Sociaal gamenetwerk

Eerder was al bekendgemaakt dat het nieuwe besturingssysteem, vanavond omgedoopt tot iOS 4, een sociaal gamenetwerk zal krijgen. Net als Xbox Live en PlayStation Network komen er ranglijsten, vriendenlijsten en beloningen voor prestaties behaald in spellen. Het nieuwe besturingssysteem wordt op 21 juni ook beschikbaar gesteld voor iPhone 3G, 3GS, iPad en iPod Touch 3G.