A Boy and his Blob was een eigenzinnige platformer die in 1989 zijn debuut maakte op de NES. Majesco zag wel toekomst in het concept en besloot een opvolger te maken voor de Nintendo DS. A Boy and his Blob onderscheidt zich van de meeste platformers doordat de hoofdrolspeler niet uit zichzelf kan springen of klimmen. Voor de meeste acties moet hij namelijk beroep doen op een groen wezen dat met hem mee loopt, zijn Blob.

De Blob kan zich in allerlei vormen veranderen, nadat hij met de juiste jellybeans gevoerd is. Zo kan de Blob in de Nintendo DS versie veranderen in een ladder, een trampoline, een lasapparaat en een bepantserend schild voor de jongen. De Evil Emperor of Blobolonia, wie je in de NES-versie nog een lesje leerde, is terug op aarde en Blob komt de jongen, inmiddels 16 jaar oud, waarschuwen voor het dreigende gevaar.

Het touchscreen wordt in de Nintendo DS versie gebruikt om een map weer te geven en biedt tevens de mogelijkheid om je Blob naar wens in te stellen. Grafisch ziet het spel er alvast verzorgd uit, waarbij gebruik wordt gemaakt van 3D technologie terwijl het klassieke 2D-aanzicht gehanteerd blijft.