Aanleiding voor de steekproef onder winkels van Nedgame, Gamemania en Dimension Plus, is berichtgeving vanuit het Verenigd Koninkrijk dat winkeliers daar wel een dergelijk effect waarnemen. Daar zou de PS3 sinds de problemen 200 procent vaker worden geretourneerd dan eerder, de helft van die mensen zou zijn spelcomputer bovendien inruilen voor een Xbox 360. De Belgische winkel Gameswap zegt hetzelfde te ervaren.

Nederlandse gamers lijken hun PS3 echter niet massaal in te willen ruilen voor een Xbox 360. Ook is het niet zo dat consumenten die een nieuwe spelcomputer kopen nu veel meer kiezen voor een Xbox 360, melden de Nederlandse gameshops. Drie winkeliers zeggen dat er wel een kleine verschuiving heeft plaatsgevonden; iets meer consumenten kiest voor een Xbox 360 dan een PS3 ten opzichte van voor de PSN-problemen. Dit verschil is echter minimaal, benadrukken ze.

Singleplayer-games

Wel merken de winkels dat er meer singleplayer-games worden verkocht voor de PlayStation 3 dan voordat het PlayStation Network offline werd gehaald door Sony. Waarschijnlijk is dit om de tijd te overbruggen totdat het PSN weer online is en de gamers hun multiplayerspellen weer kunnen spelen op Sony's spelcomputer.