De bekende softwaregigant Microsoft raakte onlangs in opspraak. Het bedrijf weerde namelijk een vrouwelijke gebruiker van Xbox Live, omdat ze in haar profiel had staan dat ze lesbisch is. Om dit in de toekomst te voorkomen onderzoekt Microsoft nu haar beleid ten opzichte van uitingen over seksuele oriëntatie.

Volgens de manager van het beleid van Xbox Live, Stephen Toulouse, is er inderdaad een probleem en probeert Microsoft het op te lossen. Hij gaf dit onlangs aan in een podcast met Major Nelson. "Het is geen elegant beleid. Het is een objectief beleid, maar dat betekent niet dat iedereen het op dezelfde manier zal ervaren", aldus Toulouse.

Hij gaf verder aan dat ze zoeken naar een manier waarop mensen zichzelf kunnen uiten, zonder dat andere mensen dat kunnen misbruiken. Toulouse vertelde bijvoorbeeld dat 95 tot 98 procent van de tijd dat het woord 'gay' op Xbox Live werd gebruikt dit beledigend was bedoeld.

Volgens de Xbox Live-beleidsmanager is het nog wel "helemaal okay" als mensen in vocale conversaties zeggen dat ze homoseksueel zijn. De Amerikaanse Gay and Lesbian Alliance Against Defamation voert op dit moment gesprekken met Microsoft, dat zich open en welwillend opstelt aldus de organisatie.