Microsoft koopt Minecraft-ontwikkelaar Mojang | Gamer.nl

Microsoft koopt Minecraft-ontwikkelaar Mojang | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

Het bedrag is ongeveer acht keer de inkomsten die Mojang in 2013 binnenhaalde. Microsoft laat weten dat Minecraft beschikbaar blijft voor alle platformen, waaronder iOS, Android en PlayStation. Mojang wordt onderdeel van de groep interne studio's van het bedrijf, waaronder ook onder andere 343 Studios en Lionhead Studios vallen.

"Bij Microsoft geloven we in de kracht van content die mensen verbindt", aldus het bedrijf uit Redmond. "Minecraft zorgt voor diversiteit in onze gameportfolio en helpt ons nieuwe gamers op verschillende platformen aan te spreken." De overname door Microsoft wordt vermoedelijk eind dit jaar afgerond.

Mojang-oprichters Markus 'Notch' Per on, Karl Manneh en Jakob Porsér vertrekken bij het bedrijf. Het is nog niet bekend wat zij nu gaan doen. Per on laat weten dat hij zich niet als een echte gameontwikkelaar ziet en dat hij bij toeval in de spotlight terecht is gekomen. "Als ik ooit weer iets maak wat populair wordt, laat ik het waarschijnlijk meteen vallen." Het is nog niet bekend wat er met andere projecten die in ontwikkeling waren bij Mojang, zoals Scrolls, gebeurt. 

Minecraft is inmiddels zo'n 54 miljoen keer verkocht via verschillende platformen, waaronder pc, Xbox 360 en iOS. Sinds vorige week is de game ook op Xbox One en PlayStation 4 beschikbaar. In de game kunnen spelers diverse grondstoffen 'mijnen' om zo hun eigen gebouwen te bouwen. 


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou