Microsoft-directeur doet Call of Duty-deal met PlayStation uit de doeken

Microsoft-directeur doet Call of Duty-deal met PlayStation uit de doeken

Microsoft-directeur Brad Smith heeft details gegeven over de deal die het bedrijf Sony heeft voorgelegd om Call of Duty op PlayStation uit te laten komen na de mogelijke overname van Activision Blizzard.

Afgelopen maand meldde The New York Times dat Microsoft een deal aan Sony had voorgesteld. Die deal zou er voor zorgen dat na de overname van Call of Duty-uitgever Activision Blizzard de shooterreeks nog tien jaar lang op PlayStation-consoles kan blijven verschijnen.

Smith heeft dit nu bevestigd in een opiniestuk op The Wall Street Journal. "Sony is de luidste tegenstander (van de overname). Het bedrijf zit net zo te wachten op de deal als dat (videotheekketen) Blockbuster uitkeek naar de opkomst van Netflix. Het grootste risico volgens Sony is dat Microsoft stopt met het beschikbaar stellen van Call of Duty op PlayStation-consoles. Maar dat zou economisch gezien irrationeel zijn."

Hij vervolgt: "Een belangrijk onderdeel van de omzet die Call of Duty draait, komt van verkoop op PlayStation-consoles. Gezien de populariteit van cross-play zou het ook desastreus zijn voor de Call of Duty-franchise en Xbox, aangezien er dan miljoenen gamers zouden worden buitengesloten."

Over de deal die Microsoft heeft aangeboden: "We hebben Sony een contract die tien jaar beslaat aangeboden, waarmee elke nieuwe Call of Duty-game op dezelfde dag als de Xbox-release beschikbaar komt op PlayStation. We staan er voor open om dezelfde deal met andere platformhouders te sluiten en dit wettelijk afdwingbaar te maken door regelgevers in de VS, Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie."

Volgens Smith is de overname van Activision Blizzard vooral belangrijk zodat Microsoft het op kan nemen tegen bedrijven als Apple en Google, die domineren op mobiele markten. "Hoewel moderne consumenten met goedkope abonnementen video en muziek kunnen streamen op meerdere apparaten, kunnen games vaak alleen individueel aangeschaft worden en maar op één apparaat afgespeeld worden. Microsoft wil dit veranderen door een cloud gaming-service aan te bieden waarmee men een groot aantal games op meerdere apparaten kan streamen voor een redelijke prijs."

De overname van Activision Blizzard door Microsoft werd al begin dit jaar aangekondigd, maar sindsdien keuren waakhonden wereldwijd of deze deal wel door mag gaan. De deal is vooralsnog alleen goedgekeurd in Saoedi-Arabië, Brazilië en Servië. In landen of gebieden als de Verenigde Staten - via de FTC - en Europa - via de Europese Commissie - is nog geen knoop doorgehakt. Gisteren bleek nog dat de FTC ondanks eerdere berichtgeving toch overweegt de deal goed te keuren, zolang Microsoft concessies doet.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Microsoft zet de deur wagenwijd open, ze hebben ook niet heel veel andere mogelijkheden denk ik. CoD exclusief maken zou zowel economisch als de markttechnisch niet handig zijn. Ik ben trouwens ook wel benieuwd welke concessies de FTC voor ogen heeft.

0
test

@Ziminar vakbonden in ieder geval dat staat hoog bij de ftc voor abk, en micro heeft al gezegd dat ze dit toe staan en heeft steun van een grote vakbond bij de ftc zwart op wit gekregen.

0
test

@Ziminar Sony weet goed dat er veel Playstation bezitters alleen Fifa/COD/Battlefield spelen. Zodra al die games via gamepass te spelen zijn trekt dat natuurlijk een groot deel van de playstation bezitters over de streep naar Xbox. Ik zou er ook alles aan doen dat dat niet door gaat als ik Sony was.

0
test

Het is denk ik zoals ze al eerder aangaven dat het ze vooral ook om de mobiele markt gaat. Er zijn wereldwijd veel meer gamers op mobiel dan op consoles, daar zal dan ook een flinke omzet uit voortkomen. Daarom zullen ze verder ook niet meer moeilijk gaan doen om Sony en hun geneuzel. Hier, je mag onze franchise gerust hebben, verdienen we nog meer geld aan jullie.

0

Aanbevolen voor jou