Inafune zei drie jaar terug al dat het gedaan was met de game-industrie van Japan, waarvoor hij naar eigen zeggen kwaad is aangekeken door andere Japanse ontwikkelaars. Nu stelt Inafune dat hij in zekere zin gelijk heeft gekregen. "Bij een aantal van die mensen begint de koek een beetje op te raken. Zij realiseren zich dat mijn voorspellingen misschien wel correct zijn gebleken. Misschien had Inafune wel gelijk."

Volgens Inafune teert de Japanse game-industrie op oude successen, en in plaats van ze nieuw leven in te blazen, onderhouden ze hun belangrijke merken enkel. Hij maakt hiervoor de vergelijking met de klederdracht in het land. "Het is alsof we in het Edo-tijdperk leven, met iedereen in een kimono en zijn haar opgestoken. (...) Er zit een limiet aan hoeveel je aan bedrijvigheid kunt genereren met enkel herinneringen."

Inafune is van mening dat er snel iets moet veranderen, anders is het volgens hem al te laat. "Ze moeten nu (hun merken) opnieuw gaan opbouwen. Wanneer deze hun waarde en kracht verloren hebben, is het te laat. De tijd dringt en dat hadden we ons al een paar jaar geleden al moeten realiseren, toen ik dat gedurfde statement maakte." Inafune zelf werkt inmiddels niet meer bij een grote uitgever of ontwikkelaar, hij maakt samen met een team van ongeveer twintig man de game King of Pirates voor Nintendo 3DS.