Nieuws

Makers gefaald Kickstarter-project moeten geld teruggeven van rechter

Asylum Playing Cards

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De initiatiefnemers van een gefaald Kickstarter-project moeten het opgehaalde geld terugbetalen. Dit heeft de rechter bepaald in een Amerikaanse rechtszaak. Dit meldt de procureur-generaal van Washington.

Het kaartspel Asylum Playing Cards verzamelde in 2012 meer dan 25 duizend dollar op Kickstarter, omgerekend nu ongeveer 22 duizend euro.  Hoewel het project succesvol was, ontvingen veel donateurs het kaartspel niet in de post. De procureur-generaal in Washington spande daarom een rechtszaak aan tegen de bedenkers van het kaartspel. 

De makers moeten het geld terugbetalen en krijgen een boete. Daarnaast moeten zij opdraaien voor de rechtszaakkosten. Ze moeten daarom in totaal 54.851 dollar betalen.

De gevolgen van een gestrand Kickstarter-project waren tot nu toe onduidelijk. Dit is voor het eerst dat een Amerikaanse rechter hierover oordeelt. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor andere Kickstarter-projecten die slecht zijn afgelopen. 

Kickstarter zegt op een pagina niet verantwoordelijk te zijn als een project slecht afloopt: "het is aan de makers om een project succesvol af te ronden. Kickstarter is niet betrokken bij de ontwikkeling van projecten".

Door NU.nl

Bron: Washington

Dit artikel delen:

Lees meer

Afro Samurai 2: Episode One later deze maand naar PS4 en pc Het nieuws van de week: The Witcher 3-uitbreiding krijgt datum
14

Reacties op: Makers gefaald Kickstarter-project moeten geld teruggeven van rechter

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Crazydave87

  • 12 september 2015 14:49
  "het is aan de makers om een project succesvol af te ronden"

  Iets wat slightly mad studio's
  Niet gelukt is met project cars naar mijn mening en dan nu alweer geld vragen voor de volgende.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sTIMpie1979

  • 12 september 2015 18:44
  Dat klopt niet helemaal. Het product is afgerond en geleverd. Dat het nu niet helemaal naar je zin is heeft daar niks mee te maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geert1

  • 12 september 2015 14:49
  Tja, aan de ene kant is dit mooi voor de gedupeerden. Maar Kickstarter is geen winkel. Je koopt niet een product; je ondersteunt een project en hoopt op een goede afloop. Er hoort risico bij; dat is de hele opzet. Als alle misgelopen projecten straks gevolgd worden door een rechtszaak, kan het zijn dat initiatiefnemers geen crowdfunding meer gaan uitvoeren. Want zij kunnen nooit 100% garanderen dat het project volledig slaagt, en door zo'n rechtszaak zouden ze dan zomaar hun hele leven in de schuldsanering kunnen belanden. Volgens mij moet een project dus wel mis kunnen lopen, ook al zijn backers dan hun geld kwijt. Als alle risico aan de kant van de projectstarter ligt, werkt het concept niet meer, ben ik bang. We zullen zien of dit navolging krijgt bij toekomstige misgelopen projecten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 12 september 2015 15:44
  Als er staat 15 dollar backer krijgt kaart spel dan kan ik dat geen ondersteuning noemen en hebben die mensen gewoon recht op een product.

  Als er staat 5 dollar backer steunt product is dat geheel iets anders, in dit geval hebben mensen betaald ervoor en product niet gekregen dus is het niet meer dan terecht dat ze het moeten terug betalen.

  Als een initiatiefnemer een product aankaart en stelt dat hij daar 50.000 dollar voor nodig heeft en hij behaald dat kan hij niet achteraf zeggen sorry mensen jullie krijgen niks want achteraf had ik 75.000 nodig, dit soort figuren moeten inderdaad gestraft worden en ik vind het dan niet meer dan terecht dat ze nu voor dubbele kosten zitten, zou wat wezen dadelijk gaat iedere boerenlul nog iets opzetten alleen maar om op een simpele manier mensen hun geld af te troggelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geert1

  • 12 september 2015 16:14
  Ik snap je argumentatie, maar:

  1) De beloningen voor het backen zijn altijd onder voorbehoud. Dat is inherent aan het concept van Kickstarter en dat hoeft dus niet bij elke reward tier vermeld te worden. Het staat in de regels van Kickstarter. Je koopt geen product; je backt een project en alleen bij succesvolle voltooiing mag je de gekozen beloning verwachten (dus niet zodra de funding succesvol is, maar alleen wanneer het project zelf succesvol is afgerond). Het staat projecteigenaren vrij om een project halverwege af te breken als ze dat willen of als het moet door omstandigheden. Daarom is het ook zo belangrijk dat backers kijken naar de betrouwbaarheid en de kans van slagen, en daarna hopen op het beste. Wie dat risico niet wil, kan gewoon wachten op de release en dan het product kopen.

  2) Het kan altijd voorkomen dat een project misloopt, ook al wordt het beoogde bedrag wel behaald. Een leverancier kan failliet gaan, je kantoor kan instorten, je belangrijkste medewerker kan ernstig ziek worden, enz, enz. Dat kun je als projecteigenaar nooit volledig uitsluiten.

  Dus ik blijf erbij: een aanklaagcultuur bij crowdfunding zou een hele slechte zaak zijn. Ik verlies liever af en toe €20 aan een misgelopen project (shit happens), dan dat projecteigenaren wegblijven omdat ze aangeklaagd worden zodra er iets mis gaat.

  Nu is er in dit specifieke geval waarschijnlijk wel echt nalatigheid geweest, maar ook dat is het risico van de backer, naar mijn mening. Ik heb meer dan 20 projecten gebacked en het zou niet realistisch zijn om dan te eisen dat elk project een perfect product oplevert. Zo werkt het niet. Dan moet je gewoon naar de winkel gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 12 september 2015 16:51
  In dit geval was schijnbaar het product wel succesvol afgerond gezien een aantal wel het product ontvangen hebben en een zooi anderen niet, schijnbaar waren de kosten toch te hoog om die anderen ook van hun betaalde product te voorzien.

  Ik verlies liever helemaal geen 20 euro, ik ga daar liever chinees eten van halen dan dat de kans groot is dat projecteigenaren wegblijven.
  Men moet helemaal niet aan een product beginnen zonder rekening te houden met alle oorzaken die kunnen gebeuren die je net op noemt.

  Een bedrijf hoort betrouwbaar te zijn zeker als ze meerdere toekomstige backers nodig hebben kan je dat niet moet je niet de markt opgaan tenzij je de boel wilt belazeren, dit is nou precies de reden waarom ik niet geloof in dat hele kickstart programma, als een investeerder / bank al niet in het product gelooft dan zal ik dat zeker niet doen.

  Als een ontwikkelaar iets beloofd via kickstart en ook al staat er in die regeltjes bepaalde dingen dan hoort men gewoon te leveren, schijnbaar vond de rechtbank dat deze regeltjes niet geheel volgens de wet waren anders had hij anders geoordeeld.

  Ik zie trouwens geen verschil tussen een product uit de winkel of via een kickstart programma, beide producten horen gewoon te voldoen waar je uiteindelijk voor betaald lukt dat niet blijf dan weg uit de winkel of weg uit het kickstart programma.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geert1

  • 12 september 2015 17:08
  Dat jij Kickstarter niks vindt, is helemaal prima. Het is inderdaad risicovol om iets te gaan backen waar banken en investeerders "nee" tegen hebben gezegd. Ik hoop ook dat iedereen die er niks mee heeft, wegblijft, om teleurstellingen te voorkomen.

  Maar wie welke risico's zou moeten dragen, daarover gaan wij het niet eens worden denk ik. Naar mijn mening beloof je als projectstarter namelijk niets; het werkt op basis van best effort. Je hebt me wel zover overtuigd dat in gevallen waarbij er echt nalatigheid is, een rechtszaak inderdaad misschien niet zo gek is. Maar als het een project is met goede bedoelingen die foutloopt, dan is naar mijn mening een projecteigenaar aan niemand iets verschuldigd.

  Let's agree to disagree :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 12 september 2015 17:44
  Er zullen best ontwikkelaars zijn waar ik vertrouwen in heb maar soms zie ik kickstarters langs komen met zoveel mooie belofte`s dat ik denk wat doen die hier.

  Ik heb enorm zitten twijfelen om in het project van de makers van Space Quest te investeren, heb het uiteindelijk niet gedaan maar zodra het project af is zal ik ze zeker helpen door het alsnog te kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 12 september 2015 17:35
  Jij begrijpt het concept van 'investeren' niet, dat is eat kickstarter is. Kickstarter is geen webwinkel met garanties van levering. Die $15 voor het kaartspel is dus alleen wanneer het product ook daadwerkelijk op de markt komt, niet een garantie, zodra je dat niet begrijpt, moet je geen gebruik maken van kickstarter of andere van dit soort fundrasing sites.. Dat er gefraudeerd wordt met kickstarter etc ligt natuurlijk voor de hand. En in het geval dat je denkt dat dat het geval is kun je naar de rechter stappen (wat in dit geval dus gedaan is).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 12 september 2015 17:50
  Een webwinkel is ook geen winkel met garanties, er is nooit zekerheid dat je krijgt waar je voor betaald heb, ik begrijp daarnaast wel degelijk het begrip investeren maar kickstart is naar mij mening geen investering instantie want enige wat je ervoor terug krijgt is het product wat ze beloven en dat laatste komt soms zelfs niet voor bewijs is dit topic, het gaat mij de manier waarop backers lekker gemaakt worden ze beloven hoop en komen niks na.
  De manier hoe ik kickstart zie is dat men iets belooft en een bepaald bedrag ervoor nodig heeft, mensen investeren theoretisch in een bepaald product en zodra het bedrag wat de ontwikkelaar nodig heeft behaald heeft wordt dat investering bedrag omgezet in aankooop.

  Een product wat je in dagelijks leven in een winkel koopt is theoretisch ook investeren want verkoopt het niet zal je later niks meer van terug zien.

  Ik investeer in dagelijks leven in verschillende dingen maar doe dat alleen om er zelf wijzer oftewel rijker van te worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Teknootje

  • 12 september 2015 15:46
  Het is natuurlijk ook wel hoe je dat overdraagt naar je backers. De makers van dit kaartje spel, hebben volgens de bron, gewoon niks meer van zich laten horen. Dan kan ik me wel voorstellen dat je dan als backer gewoon in de steek gelasten voelt en denkt dat er wat meer aan de hand is, dan een mis gelopen project.

  Maar het blijft inderdaad altijd een risco, het crowdfunden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 12 september 2015 15:58
  Klopt er zit altijd een risico aan maar als daar niks aangedaan wordt dan wordt die weg van oplichting wel heel erg makkelijk, om die reden is het niet meer dan terecht dat deze makers zo bestraft worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 12 september 2015 15:48
  Niet meer dan terecht, het hele kickstart programma is een leuk iets op zich maar als je iets beloofd en mensen betalen daarvoor dan moet je leveren ook.

  Vind dat er meer strengere eisen moeten komen aan dit soort programma`s.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 12 september 2015 18:29
  Het is de consument die de limiet bepaald. Ikzelf heb een aantal keer via kickstarter en early access een game gesteund, maar altijd van een partij met ervaring of die al eerder met succes aan crowdfunding heeft gedaan. Als de consument kritischer is zullen er ook minder malafide partijen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.