Microsoft heeft vandaag op zijn Gamefest 2006-evenement XNA Game Studio Express aangekondigd, een uitgebreide toolset die de gewone man in staat stelt om onder andere zijn eigen Xbox 360-games te ontwikkelen. Het is te beschouwen als een 'light'-versie van de XNA-tools die voor grote ontwikkelaars beschikbaar worden gesteld.

Een betaversie van het product zal op 30 augustus gratis te downloaden zijn en laat je aanvankelijk alleen toe om games voor Windows XP te maken. De uiteindelijke versie laat je echter ook toe om games voor Xbox 360 (Arcade) te maken, al zullen daar wel registratiekosten van $99 aan verbonden zijn. Voor de ontwikkeling voor Windows XP is XNA Game Studio Express echter volledig gratis.

Een aantal andere bedrijven heeft ook al zijn ondersteuning in XNA Game Studio Express toegezegd. Zo heeft GarageGames zijn Torque-engine geschikt gemaakt voor de XNA toolset, terwijl Autodesk ervoor heeft gezorgd dat het FBX-bestandsuitwisselingsformaat te gebruiken is met XNA Game Studio Express.

Vergis je echter niet: als complete leek zal je met XNA Game Studio Express niet zomaar een spel uit de hoge hoed kunnen toveren, enige ervaring is zeker gewenst. Toch komt de lat een stuk lager te liggen dan vooralsnog bij de ontwikkeling van consolegames het geval was.