In Japan is het nu verboden voor winkeliers om de R4-chip voor Nintendo DS te verkopen. Nintendo is samen met Square Enix, Capcom en tientallen andere bedrijven vorig jaar naar de rechter gestapt om dit middels een rechtszaak af te dwingen. De rechter heeft nu uitspraak gedaan en Nintendo en de andere bedrijven in het gelijk gesteld.

De R4-chip, volluit de R4 Revolution for DS, is een cartridge met geheugenkaart die het zeer eenvoudig maakt illegaal gedownloade games op de Nintendo DS te spelen. Overigens is de R4 slechts één van vele vergelijkbare chips. Nintendo en de andere bedrijven geven aan verder te procederen om ook die van de markt te krijgen. Na deze uitspraak zal dat waarschijnlijk eenvoudiger zijn.

Nintendo zet ook in de Verenigde Staten en Europa winkeliers onder druk om de chips uit de handel te halen. Omdat de R4 en zijn soortgenoten zonder games worden geleverd en ook gebruikt kunnen worden om legale bestanden op te zetten (zoals muziek), is het op dit moment niet verboden ze te verkopen.