Nu we toch bezig zijn en omdat Nintendo zich buiten Zelda en de DS line-up nog niet zo heel erg veel in de spotlights heeft gezet deze E3, gooien we er maar meteen nog een ander interview met een Nintendo kopstuk tegenaan. Dit keer is het de beurt aan wereldwijde president Satoru Iwata om zijn visie over de Revolution te laten horen.

Wat Iwata al meteen vooropstelt, is dat Nintendo zich niet kan veroorloven om te laat de markt op te komen met hun nieuwe console. In eerste instantie was het de bedoeling om de Revolution tegelijk of vlak voor de PS3 te launchen, die zij als voornaamste concurrent zien, maar daar kwam men deze E3 op terug. Momenteel spreekt men over "ergens in 2006". Iwata had hierop te zeggen dat degene die het eerste de markt op gaat, niet automatisch de winnaar is. Dat is in het verleden al meermaals gebleken. Toch mag men, zoals gezegd, niet te laat zijn. Daarom is het belangrijk om tegen het einde van dit jaar de grote geheimen achter Revolution te onthullen. Anders manouvreert men zich in een zeer lastig parket, aldus Iwata.

Wat Iwata ook wist te vertellen, is dat Sony en Microsoft een technologische oorlog voeren met elkaar. Nintendo heeft geen interesse om deel te nemen aan dat gevecht. Sony en Microsoft hebben beide een vergelijkbare toekomstbenadering, door consoles te bouwen met geavanceerde en krachtige technologie. Nintendo's benadering is net even iets anders. Ook Nintendo zal nieuwe technologie implementeren. Als je die vooruitgang echter alleen toepast om de rekenkracht van de console te vergroten, betekent dit ook meer stroomverbruik, duurdere hardware en hogere ontwikkelingskosten voor games. Iwata vindt dat de balans tussen wat het kost en wat het oplevert, niet goed is. Als we de verhalen mogen geloven dat PS3 en Xbox 360 games inderdaad tussen de 70 en 90 euro gaan kosten, zou ie daar weleens erg gelijk in kunnen hebben.

Wat Nintendo dus doet, is de vooruitgang in technologie ook gebruiken om de Revolution energiezuinig, stiller en sneller in opstarten te maken. Daarnaast is men druk bezig met een geheel nieuwe interface. Het onderwerp waarover nu al maanden een hele hoop speculatie de ronde gaat onder Nintendo fans en die tot teleurstelling van velen, deze E3 nog niet onthuld werd.

Als reactie op de opmerking van Bill Gates dat Nintendo een kleine speler op de markt zou zijn, komt Iwata met een compleet andere visie. Hij ziet het juist omgekeerd. Door de manier waarop Sony en Microsoft de markt benaderen, zullen ze alleen 'tech-freaks' en de 'core' gamers aan kunnen spreken. Nintendo probeert juist een zo breed mogelijke doelgroep over de gehele wereld te bereiken. Daaronder ook de mensen die zich momenteel nog niet tot de gamende bevolking rekenen, wat nog altijd de grootste groep is. In zijn ogen zijn daarom eerder Sony en Microsoft de kleine spelers in deze industrie.

Nintendo zal zeker hun vaste fanbase niet uit het oog verliezen met de Revolution. Daarom zijn next-gen delen van Mario, Zelda, Metroid en andere herkenbare franchises in ontwikkeling. Daarnaast is men echter ook druk bezig met de ontwikkeling van de nodige multiplayer games die via Nintendo Wi-Fi Connection, online gespeeld kunnen worden. Ook kwam Iwata hier weer terug op de nieuwe interface, wat nieuwe speelwijzes mogelijk moet maken. Bovendien heeft men sterk het gevoel dat men iets unieks moet creëren wat afwijkt van de huidige manier van gaming, zodat ook mensen die momenteel niet in games geïnteresseerd zijn, aangetrokken worden. Zowel de interface als de invoering van een nieuw game thema moeten hier voor zorgen.