, verantwoordelijk voor Doom, Quake en Wolfenstein 3D, werd opgericht in 1991 en was altijd een onafhankelijke ontwikkelaar.

Onder ZeniMax zal Id Software als een zelfstandige studio blijven opereren. De ontwikkeling van games en technologie zal gewoon worden voortgezet en de belangrijkste werknemers hebben met langdurige contracten hun toewijding aan het bedrijf bevestigd. Hoeveel geld er met de overname gemoeid is, is niet bekendgemaakt.

Id Software ziet veel potentie in de samenwerking met Bethesda. "Dit was een unieke kans om samen te werken met een uitgever als Bethesda Softworks", zegt Todd Hollenshead, de CEO van Id Software. "We hebben nu de financiële en zakelijke middelen om toekomstige groei van Id Software te ondersteunen, wat uiteindelijk zal resulteren in betere games voor onze fans."

Via de uitgeeftak van Bethesda zal ZeniMax de spellen van Id Software op de markt kunnen zetten. Momenteel werkt Id aan Rage, dat voor zover bekend nog gewoon door Electronic Arts zal worden uitgebracht, en Doom 4, dat nu waarschijnlijk door Bethesda zal worden uitgebracht.