Dat kastelen nog altijd tot de verbeelding spreken heeft de Stronghold serie wel bewezen. Stronghold 1 was het eerste, en enige spel dat een "kasteel bouw simulatie" combineerde met een RTS waar het vooral om het belegeren van kastelen ging. Stronghold: Crusader ging verder met dit succes, maar voegde verder weinig nieuws toe. Ontwikkelaar Firefly Studios heeft daarom voor Stronghold 2 besloten alles uit de kast te halen. Dit deel zal namelijk volledig 3D zijn. Spelers kunnen verschillende soort kastelen ontwikkelen en bouwen en tevens genieten van hoe hun boeren leven. Dankzij de nieuwe 3D engine krijg je een soort blik op het verleden en zie je het middeleeuwse geleven in al z'n glorie.

In Stronghold 2 speel je als een middeleeuwse heer die heerst over een paar boeren en woont in een klein optrekje. Het is aan de speler om hier een fantastisch kasteel te maken waar de andere heren en koningen jaloers op zijn. Om dit te doen moeten je boeren voedsel en grondstoffen (zoals hout en steen) verzamelen en allerlei gebouwen bouwen om de economie te ondersteunen. Loopt de economie eenmaal naar wens en stroomt het geld en middelen binnen, dan kun je gaan bouwen aan je verdediging. Een kasteel zonder soldaten is namelijk hetzelfde als een nachtclub zonder bouncer. Je kunt allerlei verschillende soldaten, zoals boogschutters en zwaardvechters, recruteren. Zover is er weinig nieuws onder de zon, aangezien dit ook al kon in de vorige delen. Een van de nieuwe features in Stronghold 2 is het feit dat er twee campagnes zijn. Een die op het voeren van oorlog gericht is. Na het opbouwen van je kasteel en leger moet je je vijand vernietigen, net als in de vorige delen. De tweede campagne draait juist om de economische uitdagingen waar een landheer uit de middeleeuwen mee te maken had.

Zoals je van een vervolg mag verwachten zijn er allerlei nieuwe gebouwen en eenheden toegevoegd. Een eenheid die vermelding verdiend is de "poep boer". De middeleeuwse dorpen en steden waren niet voorzien van een goed werkend rioleringssysteem. Stront, vuil en ander prut hoopte zich dan ook op in de straten. Geen frisse bedoeling, zoals je waarschijnlijk wel kunt indenken. Om te voorkomen dat jouw kasteel onder een dikke bruine laag komt te staan zijn er zogenaamde "gong pits" waar de poep boer al het afval kan dumpen. Doe je dit niet, dan zullen je burgers klagen over stankoverlast.Another new addition that we played with is the lord's kitchen, which adds a wing to your existing keep. Stronghold 2 will introduce the concept of honor, which you will accumulate by doing deeds both great and small. If your lord character goes to church regularly and is a good example to the peasants, he'll accumulate honor. If he throws a feast, with food prepared in the lord's kitchen, he'll earn honor. Stronghold 2 zal ergens in april verschijnen. Deze hands-on preview geeft je alvast een voorproefje.