Bobby Kotick geweigerd bij Battlefield 3
We beginnen met de schlemiel van de dag, of dat nu Bobby Kotick is in je boekje of juist de persoon die hem weigerde toen hij via zijn assistent vroeg of hij even Battlefield 3 mocht spelen. Kotick staat als CEO van uitgever activision aan het hoofd van de vloot, waaronder ook het vlaggenschip Call of Duty, en dat was voor concurrent EA reden genoeg om hem de toegang te ontzeggen. Soms is rivaliteit best komisch.

Wii splitste doelgroep op
De aankondiging van de Wii U afgelopen dinsdag riep vragen op. Nintendo was zonder meer succesvol met de voorganger, maar kreeg wel kritiek te verduren uit de hoek van core gamers, die zich enigszins in de steek gelaten voelden. Nintendo hield vast aan zijn strategie om de doelgroep voor zijn consoles en spellen te verbreden, maar gaf vandaag dan toch toe dat die koers niet helemaal voordelig is geweest. De Wii trok de doelgroep uiteen en maakte dat mensen ineens spraken over core en casual. Dat onstane gat hoopt de uitgever met de Wii U weer te dichten.

Rage-ontwikkelaar twijfelt over ontwikkelen voor Wii
Dat Nintendo zijn hoop uitspreekt, en niet gelijk claimt de barriere al te zullen doorbreken, blijkt geen onnodige nuance. Ontwikkelaar id Software, bekend van Rage, twijfelt of de uitgever de core gamer wel weet te bereiken met de Wii U en weet daarom nog niet of het überhaupt wel voor het apparaat gaat ontwikkelen.

Geen friendcodes voor Wii U, meent Ubisoft
Om maar even bij de Wii U te blijven (het is nu eenmaal een aandachtsmagneet op dit moment): Ubisoft meent dat de Wii U geen gebruik zal maken van friendcodes voor zijn online services, een beslissing die al een flinke stap richting de hardcore doelgroep zet. Zij zijn immers gewend aan vrije en relatief eenvoudige communicatie met anderen online, en willen niet weer eerst een twaalfcijferige code invoeren, waaraan verder geen enkele identiteit te ontlenen is. Dat Ubisoft het beweert maakt het echter nog niet meteen waar.

Assassin's Creed: Revelations komt 15 november
En we sluiten het nieuws van deze E3-dag af met een hele concrete aankondiging. Geen twijfels, geen tweesplitsing, geen flauwe acties: Assassin's Creed: Revelations komt 15 november uit, en doet daarbij niet alleen de Xbox 360 en PlayStation 3 maar ook gelijk de PC aan. En daarmee hoeft niemand langer te wachten op de titel dan de enkele maanden die we nog van de release verwijderd zijn.

Na een dag vol Nintendo-trailers hebben we vandaag een wat gevarieerder aanbod. Grote titels, maar ook een onbekende maar wellicht interessanter dan verwachte game:

Mass Effect 3
Star Wars: The Old Republic
The Testament of Sherlock Holmes
Asura's Wrath
Professor Layton and the Last Specter 
Neverwinter

Wil je weten wat onze redactie op locatie zoal heeft mogen spelen, en dan ook nog eens specifiek in beeldvorm, dan kun je terecht bij onze reportage. Daarin doen hoofdredacteur Michel en eindredacteur Gerard verslag van zaken die toch lastig blijven om uit trailers op te maken.

We sluiten af met het heuglijke feit dat Duke Nukem Forever morgen in de winkels ligt. Dat heeft dan wel niets met de E3 te maken, het moet toch even gezegd worden. Verwacht de review van de game morgen op de site,  

Al het nieuws live vanuit Los Angeles: Gamer.nl/E3