Carmack: 'PC lastiger als ontwikkelplatform'

Doom- en Rage-bedenker John Carmack zegt dat de PC vele malen krachtiger is dan de consoles, maar stelt wel dat het makkelijker is om voor consoles te ontwikkelen. Hij deed deze uitspraak tijdens het QuakeCon-evenement, in een door hemzelf gegeven lezing. "Het is extreem frustrerend om te beseffen dat de hardware van een PC vaak tien keer krachtiger is dan die van de consoles, maar om eerlijk te zijn is het een hele opgave geweest om de PC-versie [van Rage] net zo te laten draaien als op de [Xbox] 360", aldus Carmack. Hij legt uit dat het op de Xbox 360 en PlayStation 3 relatief makkelijk is om nieuwe code draaiend te krijgen, maar dat dit op de PC enorm veel tijd en moeite vergt. Tijdens zijn lezing liet Carmack ook weten dat de vrijwillige installatie van Rage voor de Xbox 360 22 gigabyte aan harde schijfruimte in beslag neemt. "Op de 360 hebben we geen gedeeltelijke installatie. Het is alles of niets, wat jammer is." Rage ligt vanaf 7 oktober in de winkels voor Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

Nederlander wint StarCraft II-toernooi

De Nederlander Jos de Kroon heeft afgelopen weekend het in Polen gehouden StarCraft II-toernooi gewonnen. Hij verzekerde zich daarmee van een plek in de Battle.net Invitational die later dit jaar op de BlizzCon plaatsvindt. De Kroon won daarnaast 10.000 dollar aan prijzengeld. In de finale wist hij de bekende StarCraft II-speler Naniwa te verslaan. De twee kwamen elkaar al eerder tijdens het toernooi tegen, ook toen won De Kroon. Naniwa wist echter terug te vechten en bereikte alsnog de finale. Als verliezende finalist mag ook hij deelnemen aan het internationale Battle.net Invitational-toernooi. Dit toernooi vindt 21 en 22 oktober plaats in Anaheim, California, als onderdeel van ontwikkelaars Blizzards jaarlijkse Blizzcon-evenement.

Sony komt met Play-actie voor PSN

Sony introduceert voor deze zomer het gratis Play-programma, dat spelers onder meer gratis extra content voor spellen geeft wanneer zij deze voor 20 september aanschaffen. Dit valt te lezen op de officiële PlayStation Blog. De spellen in kwestie zijn Street Fighter III: Third Strike Online Edition, DeathSpank: The Baconing, Renegade Ops en BloodRayne: Betrayal. Wie deze spellen voor 20 september koopt, krijgt gratis downloadbare content, bijvoorbeeld in de vorm van een pakket met twee extra voertuigen en wapens in het geval van Renegade Ops. PlayStation Plus-leden kunnen de games bovendien voor 20 september met een korting van 20 % aanschaffen. Wie alle vier spellen koopt, krijgt een code om gratis de PSN-titel PayDay: The Heist mee te downloaden. Die game verschijnt begin oktober.

Bethesda klaagt Minecraft-maker aan

The Elder Scrolls-ontwikkelaar Bethesda heeft Markus Persson, de bedenker van Minecraft, aangeklaagd om zijn nieuwe game Scrolls. Dit meldt Persson op zijn officiële blog, The Word of Notch. Persson zegt een vijftien pagina's lang document te hebben ontvangen van een Zweedse advocatenfirma, waarin het bedrijf hem opdraagt te stoppen met het gebruik van de naam Scrolls. Deze zou te veel lijken op het The Elder Scrolls-merk van Bethesda en daarom verwarrend werken. Notch stelt eerder al contact te hebben gehad met Bethesda. Toen stelde hij voor om op papier te zetten dat hij nooit een woord voor Scrolls zal zetten, als compromis. Daarna heeft hij echter, tot de onlangs ontvangen aanklacht, niets meer vernomen van Bethesda.

Bobby Kotick speelt in film voor goede doel

Bobby Kotick, de CEO van Activision, speelt een rol in de film Moneyball, in ruil voor hulp van de regisseur bij het maken van een filmpje voor het goede doel. Dit meldt Reuters. Kotick legt aan Reuters uit dat hij met vriend en Moneyball-regisseur Bennett Miller in gesprek was, toen deze hem vroeg een rolletje in zijn nieuwe film te spelen. Kotick stemde daarmee in, op voorwaarde dat Miller hem zou helpen bij het maken van een korte film voor The Call of Duty Endowment, een initiatief van Activision om ex-soldaten te helpen na hun terugkeer uit een oorlogsgebied. De CEO benadrukt dat hij geen verdere acteercarrière ambieert en wil ook niet in de aftiteling van Moneyball worden opgenomen. In de film speelt hij de eigenaar van een honkbalteam, de Oakland Athletics. De trailer voor Moneyball liet al kort zien hoe Kotick samen met Brad Pitt een scène speelt.