Ecotopia integreert een filmisch verhaal waarin de speler een stad bouwt en milieubewuste activiteiten moet uitvoeren om punten te verdienen. Spelers beginnen in een vervuilde, onbewoonbare omgeving. Door missies te voltooien wordt geld verdiend dat uitgegeven kan worden aan de ontwikkeling van de stad. Het verhaal wordt voortdurend voortgezet doordat nieuwe schurken worden toegevoegd met wie spelers het gevecht kunnen aangaan voor een schoon milieu.

Spelers kunnen echter ook vorderen in het spel door zelf 'groene' acties te ondernemen. "We geven spelers de mogelijkheid om milieubewuste acties, zoals compostering, te communiceren om in het spel punten te verdienen", vertelt Swain, CEO en oprichter van Talkie. "Dat betekent dat wanneer je carpoolt je in de game duurzaamheidpunten, geld- en energiebesparingen verdient, die geïnvesteerd kunnen worden in de spelwereld. Je krijgt een klein aantal punten wanneer je iets in het echte leven doet, maar geven je een grote bonus wanneer je een foto van jezelf upload waarin je de actie onderneemt. Wanneer vrienden bevestigen dat je dit daadwerkelijk hebt gedaan krijg je de punten. Dit systeem noemen we social proofing", legt Swain verder uit.

Samenwerking

Het spel wordt gemaakt onder leiding van Talkie, in samenwerking met Ford en de non-profitorganisatie Conservation International die zich richt op natuurbehoud. "Ik zie Ecotopia als een goede manier om miljoenen mensen te betrekken bij onze missie om de planeet te beschermen door online en in het dagelijks leven acties te ondernemen", vertelt Ford, die vicevoorzitter van Conservation International is. "Terwijl wij ons richten op de fundamentele problemen zorgt Ecotopia ervoor dat mensen op een leuke, educatieve en zinvolle manier betrokken raken."