Nieuws
Fortnite battle royale sniper

'Google loopt 50 miljoen dollar mis door ontbreken Fortnite op Google Play Store'

Nu voor alle Android-gebruikers beschikbaar

Geschreven door Rick Bloemzaad op
Fortnite: Battle Royale is sinds kort speelbaar op Android en Epic Games kiest ervoor de game alleen via de eigen website beschikbaar te stellen. Hiermee omzeilt Epic Games de Google Play Store en verliest Google omgerekend 50 miljoen dollar aan potentiële omzet.

Eerder dit jaar lanceerde Fortnite op iOS en sindsdien heeft de mobiele versie een bedrag van 180 miljoen dollar opgeleverd. Apple krijgt 30% van de opbrengsten, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer 54 miljoen dollar. Volgens het rapport van SensorTower wordt bij de Android-versie uitgegaan van een vergelijkbaar bedrag aan opbrengsten. Dit komt uiteindelijk neer op een bedrag van 50 miljoen dollar wat Google misloopt.

Google

Op het eerste gezicht zijn er zorgen over de ongewone methode over hoe Epic Games Fortnite op de Android-markt brengt, maar SensorTower zegt dat op de lange termijn dit geen negatieve gevolgen zal hebben voor de omzet van Fortnite op Android. Hier wordt vooral gerefereerd naar het proces waarbij de speler zich via email moet aanmelden via de website van Epic Games. Volgens het rapport kan dit aan het begin een paar spelers kosten, maar wordt het al snel gecompenseerd. Met deze omzeiling zal Epic Games de volledige opbrengst voor zichzelf kunnen houden in plaats van het moeten afstaan van een percentage aan Google.

Een paar dagen terug werd Fortnite: Battle Royale beschikbaar gesteld voor Android, echter toen alleen voor een beperkt aantal Samsung-smartphones. Inmiddels kunnen ook gebruikers met andere Android-toestellen zich inschrijven voor de bèta.

Dit artikel delen:

Lees meer

Red Dead Redemption 2 ondersteunt 4K en HDR op Xbox One X The Initiative neemt talent aan van Santa Monica Studio en Rockstar
4

Reacties op: 'Google loopt 50 miljoen dollar mis door ontbreken Fortnite op Google Play Store'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 13 augustus 2018 10:23
  Och Google verdient dan wel weer bakken met geld door je gegevens te tracken en door te verkopen terwijl je fortnite op je telefoon speelt ;p

  Maar het is wel een beetje clickbait artikel, Google verplicht niets zoals Apple, en er zijn er wel meer die voor deze constructie kiezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 13 augustus 2018 11:16
  Logisch dat Epic dus niet via de store gaat, zo zie je al dat Apple gewoon weer lekker rijk wordt terwijl ze geen zak doen (nee onderhoud aan die store kost bij lange na geen 50 miljoen, zelfs nog niet eens een fractie daarvan voor 1 app). Probleem voor Epic bij iOS was dat er geen mogelijkheid tot sideloaden is, dus daar konden ze niet omzeilen, maar 50 miljoen moeten inleveren op 180 miljoen doet toch wel pijn hoor, 5 miljoen zou zelfs al teveel zijn, maar is dan een bedrag wat veel beter in verhouding staat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 13 augustus 2018 12:38
  @SuperDre Die appstores zijn ook een cash cow voor zowel Google als Apple natuurlijk.
  Apple doet echter wel iets meer (behalve moeilijk doen) aan controle van een app dan Google. Bij Google is dit louter een geautomatiseerd proces en bij Apple niet. Daarom duurt het bij Apple langer voor een app in de store verschijnt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 13 augustus 2018 20:45
  @fonsrutte Bij Apple is het ook louter een geautomatiseerd proces, en je moet er nog apart voor betalen ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.