Nieuws
Hitman 2

GOG: 'review bombing bij ons niet acceptabel'

Platform verwijdert negatieve reviews Hitman Game of the Year Edition

Geschreven door Jacco Peek op
Het platform GOG zegt 'review bombing' niet te accepteren na controverse rondom Hitman Game of the Year Edition.

GOG kwam deze week in opspraak toen het de game lanceerde en bleek dat spelers online moeten zijn om bepaalde aspecten als Ilusive Targets en Escalation-missies te spelen. Daarmee is het mogelijk om nieuwe wapens en uitrusting te verdienen.

Hoewel GOG-eigenaar CD Projekt Red belooft alle games op het platform DRM-vrij aan te bieden, waarschuwde het spelers dat Hitman Game of the Year Edition toch deels vereist om online te zijn. Volgens sommige gebruikers verscheen die waarschuwing niet, waardoor er massaal slechte reviews over de game zijn achtergelaten.

"Bedankt voor het ter attentie brengen van dit onderwerp", zegt een woordvoerder van GOG in een reactie. "We onderzoeken het en we geven jullie in de komende week een update. Als je Hitman hebt gekocht en niet tevreden bent, dan kun je de koop annuleren. 

Hoewel we openstaan voor feedback en discussie tolereren we geen review bombing en verwijderen we posts die niet voldoen aan onze reviewrichtlijnen."

De woordvoerder verduidelijkt dat het geen reviews verwijdert die nieuwe informatie ten opzichte van de productpagina bieden.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo doet raadselachtige Nintendo-dingen - Podcast 352 IG Q&A: Lees je nog reviews voordat je een game aanschaft?
29

Reacties op: GOG: 'review bombing bij ons niet acceptabel'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Witty1889

    • 26 september 2021 11:01
    Ik ben geen voorstander van altijd online maar ik snap deze zet van GOG wel. De nieuwe Hitman trilogie staat erom bekend dat je altijd online moet zijn. Dit is al sinds de eerste game in 2016. Die bombers zijn vooral late to the party.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    DarkraverX

    • 26 september 2021 11:31
    En terecht, een game afzeiken puur omdat iets je niet aanstaat is lame.

    Zelfde bijvoorbeeld als een Xbox fanboy een Playstation game gaat afzeiken, of andersom.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Vogeltje

    • 26 september 2021 16:38
    @DarkraverX Het is zeker terecht dat ze game review bomben. GoG is een platform wat, volgens hun eigen filosofie, TEGEN enige vorm van DRM is. Sterker nog, dit is een belofte. Deze game heeft dat en wordt alsnog op GoG gezet. Ze spreken zichzelf tegen.

    Leuk voor ze dat ze het niet tolereren, maar gamers tolereren de DRM niet. Dus ach, of eraf halen of de bombs blijven ontvangen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    SuperDre

    • 26 september 2021 21:24
    @Vogeltje wacht even, tegen DRM zijn sluit niet uit dat er geen constante online verbinding hoeft te zijn voor bepaalde zaken. Geen DRM betekent alleen dat er geen overbodige kopie bescherming in zit.

    Review bombing is nooit goed te praten, tenzij er echt een technisch probleem is, en die is er hier niet. Hier gaat het puur om zeikerdjes die denken hun zin te moeten krijgen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Vogeltje

    • 27 september 2021 10:55
    @SuperDre zeker wel goed te praten. Je verkoopt een product op een platform die bepaalde eisen stellen aan waar games aan moeten voldoen. Hier gebeurt dat niet. Waarom niet, laat ik voor het gemak even in het midden. Mensen kopen dus een product op het platform voor die redenen, anders hadden zij hem jaren geleden wel op Steam gekocht.

    Zij voldoen niet aan de eigen eisen die zij stellen. Daar kun je wat van zeggen op een forum of wat dan ook. Geen gehoor? Dan maar zo. Meer dan terecht. Het is of met je portemonnee stemmen, of op deze manier.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    SuperDre

    • 27 september 2021 18:19
    @Vogeltje online moeten zijn is niet altijd een DRM…

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Vogeltje

    • 27 september 2021 19:39
    @SuperDre Zo moeilijk is het niet: Als een game online verificatie van je vraagt, dan is dat DRM.
    Kun je de game offline niet spelen? Dat kan zeker wel, maar je progressie wordt niet opgeslagen. Daar kun je voor kiezen nadat de game eerst alles stil zet mocht je je verbinding verliezen.
    Leuk dat online gamen niet altijd hetzelfde is als DRM, maar dat punt is hier niet van toepassing.

    Ik ben misschien nog wel een grotere fan van Hitman, dan Coola dat is van AC. IK<- heb er geen moeite mee. Vandaar dat ik de game jaren geleden (het komt uit 2016) al op Steam heb aangeschaft.

    Als ik iets op GoG koop, ga ik er ook van uit dat DRM eruit is. Dat is het enige onderscheid tussen GoG en andere platformen en dus de reden waarom zoveel mensen er graag games op aanschaffen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    DarkraverX

    • 27 september 2021 00:07
    @Vogeltje Jammer joh maar je hebt het mis, je moet de game dan niet review bomben maar GoG die hun belofte verbreekt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Vogeltje

    • 27 september 2021 12:27
    @DarkraverX IOI had prima de DRM eruit kunnen halen nog voor de game op GoG verkocht zou worden. De game komt uit 2016 en hebben er dus 5 jaar de tijd voor gehad.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    DarkraverX

    • 27 september 2021 15:09
    @Vogeltje En dan nog ligt de fout bij GoG en niet bij IOI.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Vogeltje

    • 27 september 2021 16:45
    @DarkraverX Ligt bij beide. IOI had het eruit moeten halen om het op GoG te kunnen plaatsen en GoG had het (beter) moeten controleren.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    DarkraverX

    • 27 september 2021 17:08
    @Vogeltje GoG had het gewoon moeten weigeren, IOI hoeft helemaal niets eruit te halen, dat hadden ze pas moeten doen nadat ze van GoG de mededeling kregen dat ze de game niet toe kunnen laten met de DRM er nog in.

    IOI bied aan, GoG weet dat er een DRM op de game zit dus had moeten weigeren, je kan het recht proberen te praten maar de fout ligt toch echt bij GOG.

    Snap je punt verder maar zo werkt het in de praktijk niet, fout blijft liggen bij de aanbieder van dit platform.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Vogeltje

    • 27 september 2021 19:44
    @DarkraverX Waar de fout ligt weten we (nog) niet. Het kan een poging zijn geweest om DRM toch toe laten, een van de twee kan het over het hoofd hebben gezien. Dat maakt in zoverre niet erg uit, zolang het maar opgelost wordt denk ik dan.

    Dat jij denkt dat het in de praktijk niet zo hoort te werken, zegt alleen maar iets over jouw principes in dit soort kwesties. Daar zal ik je zelf nooit over (ver)oordelen, want dat is helemaal aan jou.

    Zoals je in mijn reactie op Dre kunt lezen, heb ik dat ook niet zo. Dat zou ik wel hebben als ik de game ook op GoG zou kopen. Is bij mij niet het geval, maar bij een (hoop) aantal gamers blijkbaar wel. Die verwachten dat zowel GoG als, in dit voorbeeld dan, IOI zich aan hun woord houden.
    Nogmaals, het kan ook een fout zijn geweest van een van de twee of beide.

    Het enige wat ik wel weet, is dat ik mij er ook niet bij neer zou leggen. Eerst via forum(s) en daarna dus of "terugbrengen" of op een andere manier duidelijk maken dat ik niet tevreden ben, omdat er in de overeenkomst die gesloten is er maar een partij is die zich aan de afspraken houdt (consument in dit geval).

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    DarkraverX

    • 27 september 2021 21:12
    @Vogeltje

    Als jij iets koopt bij een externe verkoper van Bol, en er gaat iets mis, wie is er dan verantwoordelijk, de externe verkoper of Bol en bij wie klaag je.

    Als jij een Playstation 5 koopt bij Gamemania en er gaat 3x iets mis, bij wie ligt de verantwoordelijkheid.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Vogeltje

    • 28 september 2021 11:20
    @DarkraverX Die vergelijkingen gaan niet helemaal op. Wat er mis gaat is dat IOI, je weet wel, de developer die de game heeft gemaakt en dus verantwoordelijk is voor wat er in het spel zit, heeft niet de DRM uit de het spel gehaald.

    Hoe jij dat kan verhalen op GoG, is mij een raadsel.

    Dat er "iets" mis gaat is best een belangrijk element in de zin.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    DarkraverX

    • 28 september 2021 12:17
    @Vogeltje En GOG is het platform die het erop zet, oftewel GOG lapt hun eigen regels aan hun laars.

    Op moment dat IOI met hun game bij GOG aankloppen had GOG moeten zeggen, haal eerst die DRM eruit en we plaatsen het, gezien ze dat niet deden kan je het IOI niet kwalijk nemen, kwartje valt niet bij je dus ik laat het hierbij.

    De vergelijking gaat wel op want ook al haal je iets bij een externe verkoper van bol of amazon, het platform wat het aanbied is verantwoordelijk.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Vogeltje

    • 28 september 2021 19:17
    @DarkraverX IOI weet dat als ze een game op GoG willen zetten, zij aan bepaalde voorwaarden moeten doen. Net zoals met Steam, Epic en ga zo maar door. Die moeten zij aanvaarden. Een daarvan is dat er geen DRM in het spel mag zitten. Zit dat er wel in, moet je dat eruit halen. Dat is niet gebeurd. Wat betreft dit onderdeel "valt bij jou het kwartje niet".
    Of denk jij daadwerkelijk dat jij, ik en wie dan ook, gewoon hun game zomaar op GoG kunnen (laten) zetten en dat het dan maar afwachten is totdat de mensen bij GoG de hele checklist zijn afgegaan?

    IOI had het van tevoren eruit moeten halen en GoG had het spel in huidige staat niet op hun platform moeten zetten. Ik zie hier twee fouten die gemaakt zijn. Ieder een. Beide hebben hier verantwoordelijkheid en beide hebben die niet genomen. Je kunt het dus nog altijd zeker verhalen op IOI. En bij GoG vraag je gewoon je geld terug.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    DarkraverX

    • 28 september 2021 23:54
    @Vogeltje

    Ja GoG hoort dat na te gaan, als hun een platform leveren DRM vrij dan horen ze dat na te gaan, schijnbaar hebben ze hierin gefaald en staat de game er nog steeds op en verwijderen ze de negatieve reviews.

    Ze hadden de game moeten verwijderen (net als de reviews) en IOI de opdracht moeten geven de DRM eruit te halen.

    Je kan het goed blijven praten maar helaas werkt het zo niet, GOG is eind verantwoordelijke en niet IOI.

    Je laatste zin is helemaal grappig….

    *Je kunt het dus nog altijd zeker verhalen op IOI.*

    Waarom verhalen op IOI en geld terug vragen bij GoG????

    Niks verhalen bij IOI, verhalen alles bij GOG want zei leveren de game niet IOI.

    Als je een pak suiker koopt en hij is niet goed breng je hem toch ook niet terug naar de fabrikant, dan breng je hem terug naar de winkel waar je hem gekocht hebt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Vogeltje

    • 29 september 2021 07:52
    Als er zout in een pak suiker zit die gewoon dicht en heel is aangekomen, is dat dan de schuld van de supermarkt of de fabriek die de zak vult? Zit er een scheur in, ga je na bij de supermarkt. Het iets wat mis is, is dus zeker in enige zin van belang.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    DarkraverX

    • 29 september 2021 11:16
    @Vogeltje Ja in Nederland is dat dan de schuld van de supermarkt omdat in Nederland de wet zegt dat de verkopende partij verantwoordelijk is voor wat hij verkoopt.

    Je kan proberen het pak suiker recht te lullen maar gaat je toch echt niet lukken.

    Zelfde geld voor GoG, hun eisen dat games DRM vrij zijn, op moment dat zei oftewel GOG een game aanneemt die dat niet is dan ligt de fout bij GOG.

    Maar hier laat ik het bij.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.