Een aantal jaren geleden begon Sony er al over: de Cell processor zou in staat zijn enorme processorkracht te produceren als het in serie gekoppeld zou worden. Het lijkt erop dat dit niet zomaar PR-praat is geweest, want een nieuwe applicatie is aangekondigd dat van deze functie gebruik zal gaan maken.

Het programma voor de PS3 is een onderdeel van Cure@PS3, dat weer onderdeel is van een groter Folding@Home project. Dit project van Stanford University gebruikt gewone thuiscomputers van aangemelde gebruikers om berekeningen te maken die de wetenschap in staat stelt de werking van het zogenoemde "protein folding" in combinatie met de moleculaire werking van andere ziektes te onderzoeken. Alzheimer en bepaalde vormen van kanker zijn maar een paar van de ziektes die onderzocht worden in het project.

De versie specifiek voor de PS3 zal ook nog eens realtime weergeven wat er gebeurt. Een demofilm laat dit zien. Per PS3 kan 100 Gigaflops leveren en met 10.000 PS3's aangesloten op het netwerk kunnen prestaties behaald worden van petaflops (1,000,000,000,000,000 floating point operations per seconde). De kans is groot dat deze applicatie gaat lopen op linux. De mensen met een PS3 die bovendien iets willen betekenen voor de wereld kunnen met dit programma heel makkelijk iets bijdragen. Check hier de site voor het initiatief.