Nieuws
FPS games compilatie

World Health Organization erkent gameverslaving

Volgens het Trimbos Instituut een overhaaste beslissing

Geschreven door Pablo Bool op
De World Health Organization (WHO) erkent excessief gamen met alle negatieve gevolgen van dien als verslaving. Gameverslaving wordt opgenomen in de elfde editie van de 'International Classification of Diseases'.
Op de WHO-website staat de verslaving beschreven.

In deze beschrijving van de WHO geeft het drie kenmerken van gameverslaving:
 • Een gebrek aan controle over hoeveel tijd je spendeert achter een console of pc;
 • Een sterke prioriteit geven aan gamen ten opzichte van andere activiteiten en;
 • Het blijven gamen ook al heeft dit negatieve gevolgen op je leven.

De NOS haalt ook andere invalshoeken aan. Zo zegt een verslavingsdeskundige van de Universiteit Utrecht: "Vaak zijn problemen met familie, vrienden, werk en school doorslaggevend. Gameverslaafde jongeren verliezen interesse in hun omgeving; ze krijgen problemen in de sociale contacten met vrienden en familie."

World Health Organization

Wel is er onenigheid over de beslissing van de WHO. Zo heeft een groep wetenschappers, onder wie verslavingsdeskundige Tony van Rooij, een open brief geschreven. Hierin beargumenteren zij dat de gestelde problemen niet zomaar afgeschoven kunnen worden op een nieuwe stoornis/afwijking, zoals gameverslaving. Er is volgens deze groep onvoldoende onderzoek om dit soort conclusies te trekken.

Op de website van het Trimbos Instituut gaat Van Rooij verder in op deze kwestie: "Games zijn divers, complex en interactief. Hoewel er ontzettend veel publicaties zijn over ‘gameverslaving’ is het onduidelijk welke mechanismen binnen games problemen veroorzaken. Bij bier is er alcohol, bij roken nicotine en bij kansspelen het grote geld en de onzekerheid over een uitkomst. Bij gamen is dit veel minder duidelijk."

Trimbos Instituut

Dit artikel delen:

Lees meer

Spider-Man-concept art toont rivalen van The Sinister Six Pokémon Go krijgt mogelijkheid om te ruilen
3

Reacties op: World Health Organization erkent gameverslaving

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • gimbal2

  • 18 juni 2018 21:39
  Ik zou het zelf ook niet weten eigenlijk. Ik durf te stellen dat ik in mijn jeugd een behoorlijke game verslaving had; nu nog steeds maar het is een verslaving die ik onder controle heb, ik kan rustig een paar dagen zonder en ik weet prio te geven aan zaken die belangrijker zijn.

  Maar waarom ik die krengen niet los kan en kon laten? Geen idee. Vroegah had het maar hoeven bewegen en bliep bliep bliep roepen en ik kon het uren spelen. Ik sloot vriendschappen puur en alleen omdat het vriendje een computer thuis had staan. Als het leek op een computer game dan moest ik het spelen. Als ik het zelf niet kon of mocht spelen dan vond ik wel manieren om toe te kijken. Al fietsend naar school kon ik over niets anders praten dan computer games.

  Ik heb geen verklaring voor wat in het geheel me nu precies in de ban had. Gefixeerd, dat was ik zeker. De macht van bewegende kleurrijke pixels en bliepgeluiden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 19 juni 2018 00:52
  @gimbal2 Ik had als tiener ook wel 's "gebrek aan controle" waardoor het huiswerk soms achter bleef. Maar op de lange termijn heeft het nooit problemen opgeleverd dus ik denk dat het label "gameverslaving" afhangt van de persoon zelf. Maar zoals het artikel aangeeft, er zijn meerdere criteria. Als ik net als een gameverslaafde 40u in de week game, maar ik weet wel m'n leven op de rails te houden en hij/zij niet, ben je dan allebei verslaafd of weet ik het simpelweg beter te managen? Ik denk dat verslaving niet synoniem staat aan het verpesten van je leven. Ik heb wel degelijk een suikerverslaving, maar ik heb (tot nog toe) geen gezondheidsklachten hierdoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 19 juni 2018 08:12
  Ben niet verslaafd.

  Heb alleen een hardnekkige gewoonte.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.