Op CNN is een column verschenen over een bijzondere uitspraak van een rechter in Amerika. Daarin is geoordeeld dat games niet vallen onder de vrijheid van meningsuiting en hiermee is een mogelijkheid voor lokale overheden geboden om games te verbieden.

Voor de uitspraak was dat onmogelijk omdat games werden beschermd door het First Amendment van de Amerikaanse grondwet. Met behulp van het eerste amendement van de grondwet beschermen filmmakers in Amerika beelden met moorden en seksueel getinte acties, onder het mom van vrijheid van meninguiting en artistieke visie.

De rechter heeft geoordeeld dat de spellen niet te vergelijken zijn met films en meer lijken op bordspellen, een bijzonder oordeel. Recente spellen spelen als een film en hierdoor lijkt de uitspraak nog vreemder. Dit is echter de schuld van de The Interactive Digital Software Association (IDSA), welke de gameindustrie heeft vertegenwoordigd.

De uiterst conservatieve rechter kreeg namelijk alleen de spellen Mortal Kombat, Doom, Fear Effect en The Resident of Evil Creek te zien. Al deze spellen werden aangedragen door de aanklager. De rechter oordeelde dat in de door hem bekeken spellen absoluut geen karakterontwikkeling, verhaallijn of een diepgaand plot te zien was. Dat de IDSA niet heeft verdedigd met diepgaande spellen is dan ook onbegrijpelijk volgens CNN, de verhaallijn van MSG2 en Deus Ex gaan vele malen dieper dan de doorsnee film."The court fails to see how video games express ideas, impressions, feelings or information unrelated to the game itself. ... The issue in this cause of action is whether ... video games are a form of expression, not whether ... 'scripts' are a form of expression," Limbaugh wrote in his decision. "The only video games given to the Court were those presented by the (county), and the court simply did not find the 'extensive plot and character development' referred to ... in the games it viewed. "

Bang voor een wirwar van regels en lokale overheden die spellen verbieden in Amerika hoeven we gelukkig nog niet te zijn. De uitspraak is volgens CNN makkelijk terug te draaien, als de industrie zijn best doet tenminste. Op de komende E3 mag de industrie bewijzen wat ze waard zijn en dat de game-, net zoals de filmindustrie, bestuurt en bevolkt wordt door professionals.