Steeds meer ontwikkelaars durven geen nieuwe concepten uit te geven en gaan daarom voor "zekerheid" en "succes" door sequels uit te geven. Elk jaar staat er weer een nieuw deel van een bepaalde franchise klaar. Gamers blijken het uitmelken echter spuugzat te zijn, aldus onderzoeksbureau Wedbush Morgan Securities. Consumenten lopen gewoon niet meer warm voor alle vervolgen die de markt overspoelen.

De verkoop van games in Amerika ligt hierdoor, en een tekort aan Xbox 360 consoles en prijsdalingen van de andere consoles, 2% lager dan in dezelfde periode vorig jaar, terwijl er een groei van 6% was voorspeld. Het is dan ook de vraag of de verkopen zullen aantrekken. Vooral de laatste paar maanden waren problematisch:Much of the problems have occurred in the last few months. After a strong first half of the year (up 9% over last year), sales growth has stalled over the last four months, declining by 17% year-over-year. Year-to-date sales are down 2.1% through October.Quake 4 behoorde tot een van de vele sequals die dit jaar uitkwamen

Het onderzoeksbureau heeft investeerders in gamebedrijven gewaarschuwd dat gamereviewers minder enthousiast zijn over de uitgebrachte games van de laatste paar maanden en dat vooral sequels matig onthaald worden.