Er zijn maar weinig mensen die vanaf 1970 zijn geboren die nog nooit in aanraking zijn gekomen met video en computergames. De meesten van ons herinneren Pitfall, Monsters, Space Invaders en al die andere classics in zwart/wit nog wel. In Amerika is het niet heel erg anders; een vrij groot percentage van de Amerikaanse volwassenen van 18 jaar en ouder heeft op een of andere manier ervaring met games.

Het kwam dus niet echt als een enorme verrassing toen het demografisch research bureau Nielsen/NetRatings een rapport uitbracht waarin stond dat ruim een derde van de internet gebruikers, 36,5%, ook een game console in hun bezit hebben. 15,9% doet aan portable gaming. De PC is bij dit onderzoek buiten beschouwing gelaten.

Wat een stuk interessanter is, is dat gamers steeds volwassener lijken te worden. Het onderzoek wees uit dat 71% van de online/console bezittende mensen getrouwd waren en dat 66% tenminste één kind had.

“Omdat game consoles steeds vooruitstrevender worden worden ze makkelijker opgenomen in het alledaagse familieleven,” legt Carolyn Creekmore van Nielsen/NetRatings uit. “Ze krijgen al veel sneller een plaatsje in de home media centers, waar ook de televisie, music players, digitale opname apparaten en de PC deel van uit maken.”

Of het onderzoek ook representatief is voor Nederland is moeilijk te zeggen; maar als we uitgaan dat het percentage gamende internetgebruikers ongeveer even hoog is, dan hebben we toch een behoorlijk aantal volwassen gamers in ons kikkerlandje.

Next-Gen gaming wordt wel heel erg letterlijk genomen.