'Gamers hebben minder last van nachtmerries' | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Volgens onderzoekers van de Grant MacEwan Universiteit in Edmonton, Canada geeft het vaak spelen van games mensen meer controle over hun dromen. Daardoor hebben zij minder last van nachtmerries. Volgens de wetenschapers zijn gamers vaker in staat om enge dromen zo te beïnvloeden dat ze er uiteindelijk plezier aan beleven.

Lucide dromen

Dromen waarin mensen invloed hebben over wat er gebeurd worden ook wel lucide dromen genoemd. Hoofdonderzoeker Jayne Gackenbach ondervroeg tijdens meerdere onderzoeken zowel gamers als niet-gamers over hun dromen. Gackenbach ontdekte dat mensen die vaak games spelen veel vaker in lucide dromen blijven hangen. Uit een vervolgstudie bleek dat gamers deze dromen als minder angstaanjagend beleven dan mensen die nooit games spelen.

"Als je een paar uur per dag in een virtuele realiteit doorbrengt, kun je dat als een soort oefening zien", aldus Gackenbach. "Gamers zijn gewend om controle te hebben over de omgeving in computerspellen en die vaardigheid gebruiken ze dus ook in hun dromen."


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou