Enkele van de betere RTS games waren toch zeker wel Earth 2140 en 2150. Op het eerste gezicht vrij standaard strategy games in een futuristische setting, maar elk die verder kijkt dan dat ontdekt een spel met veel diepgang en zeer sterke en uitdagende gameplay. Ondanks een redelijk succes van beide games, hebben we toch vrij lang moeten wachten op een derde game uit deze franchise.

Maar gelukkig komt daar ergens dit jaar verandering in met Earth 2160. Hoewel over de gameplay van dit nieuwe deel nog niet veel te zeggen valt, ziet het er grafisch in ieder geval erg goed uit. Dit komt mede door de krachtige Earth III engine, welke omgevingen berekend door middel van Bezier-curves in plaats van de gebruikelijke polygonen. Dankzij deze methode wordt een geheel nieuw detailniveau bereikt welke enkel gelimiteerd wordt door de beschikbare hardware.

De game biedt je de keuze om voor vier zeer uiteenlopende partijen te vechten. Hieronder vallen drie menselijke facties elk met eigen overtuigingen en technologieën, evenals een apart Alien ras welke nieuw is binnen de franchise. De locaties die je bezoekt omvatten Mars, Titan (maan van Saturnus), Io (maan van Jupiter) en Triton (maan van Neptunes). De Aarde zelf is niet langer van de partij gezien deze verloren is gegaan ten tijde van de vorige game.