Nadat vorige week bekend werd dat de verkoop van games die van de DVD en Blu-Ray voorbijgestreefd is, beginnen nu ook grote winkelketens een groter belang in het medium te nemen. De Volkskrant meldt vandaag dat Free Record Shop Holding, het bedrijf dat eigenaar is van onder andere multimedia winkels Free Record Shop en Van Leest, flink gaat reorganiseren en daarbij kiest om games meer naar de voorgrond te brengen.

Alle 258 winkels van Free Record Shop zullen volledig anders worden ingericht en daarbij zullen games het voornaamste product van de winkels worden, terwijl muziek, waarmee de Free Record Shop ooit begon, meer naar de achtergrond zal verdwijnen.

De winkelketen Van Leest zal echter de grootste verandering ondergaan. Niet alleen zal het Van Leest Distributiecentrum gesloten worden. In winkelstraten waar zowel een Free Record Shop en een Van Leest zit zal die laatste winkel veranderd worden in een Game Mania winkel, een Belgische winkelketen die sinds 2006 eigendom is van Free Record Shop holding.

"Het is onmogelijk gebleken twee landelijke retailketens met nagenoeg hetzelfde productaanbod in dezelfde winkelstraat rendabel te houden", zo zegt Hans Breukhoven, oprichter en directeur van de Free Record Shop. Door de teruglopende verkoop van muziek-cd's is de grote reorganisatie onvermijdelijk geworden. Dat wil echter niet zeggen dat cd's helemaal uit de winkels zullen verdwijnen. "We zullen altijd muziek blijven verkopen, maar niet langer als hoofdproduct. We zien veel meer kansen in de gamesmarkt. Nu behalen we 30 procent omzet uit games, dat zal in 2009 stijgen naar 50 procent. De jaren erna zal dat aandeel verder groeien", aldus Breukhoven.